Son yıllarda sayıları dikkat çeken şekilde artan şüpheli asker ölümlerine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nden (AYM), bir ihlal kararı daha geldi. Yüksek Mahkeme, şüpheli şekilde yaşamını yitiren sözleşmeli piyade er olarak görev yapan M.K.’nin ölümüne ilişkin etkili bir soruşturma süreci yürütülmemesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa ile güvence altına alınan yaşam hakkının usul yönünden ihlal edildiğine hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yürütülmesini istedi.

Hakkari’de sözleşmeli piyade er olarak görev yapan M.K., nöbet sırasında ateşli silahla vurulma sonucu Haziran 2018’de yaşamını yitirdi. Olayla ilgili Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan dosyada, İç Güvenlik Tim Komutanlığı personeli ile Yüksekova Jandarma Komutanlığı OYİ biriminin, ‘terör saldırısıyla karşılaşma ihtimali’ nedeniyle olay yerine sevk edilemediği kaydedildi.

Olaya ilişkin düzenlenen mesaj formunda ise M.K.’nin kendisine zimmetli tüfeği seri ateş durumuna alarak intihar ettiği belirtildi. Arkadaşları, M.K.’de intihara yönelik bir düşünce eylemine rastlamadığını söyledi. Soruşturmayı yürüten Başsavcılık, Temmuz 2018’de kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi.

M.K.’nin ailesi, oğullarının intihar etmiş olamayacağını anlatarak karara itiraz etti. İtiraz, Yüksekova Sulh Ceza Hâkimliği’nce reddedildi. M.K.’nin babası, ret kararı üzerine AYM’ye başvuru yaptı.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, asker ölümüne ilişkin etkin bir soruşturma yapılmadığı sonucuna ulaştı. Bu nedenle yaşam hakkının usul yönünden ihlal edildiğini belirleyen AYM kararında, “İhlal, Cumhuriyet Başsavcılığı işlemlerinden/kararından kaynaklanmıştır” denildi.

İzmit, 23 Nisan’da çocuk sesleriyle şenlenecek İzmit, 23 Nisan’da çocuk sesleriyle şenlenecek

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER ARTTI

Kamuoyuna yansıyan verilere göre 2020’de ikisi sözleşmeli er, biri uzman çavuş olmak üzere toplam 10 asker şüpheli biçimde hayatını kaybetti. Milli Savunma Bakanlığı, beş asker ölümünün intihar nedeniyle kaynaklandığını açıklarken bir askerin yüksekten düştüğü, dört askerin ise silah veya mühimmat kazasında kaybedildiğini ileri sürdü.

Şüpheli şekilde yaşamını yitiren bazı askerler ve hikâyeleri şöyle:

 Terhis olmasına üç aydan az süre kalan Şırnak’ta görev yapan Azmi A.’nın, intihar ettiği bildirildi. Ancak uzmanlar, silahın yapısı ve ölçülerinin, bir kişinin onu kendine çevirip ateş etmesini mümkün kılmadığını savundu.

 Jandarma Er Osman Ö., zorunlu askerliğini yaptığı İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde ölü bulundu. Ailesinin anlattıklarına göre Osman Ö., telefonda “Tehdit ediliyorum” dedikten bir gün sonra ölü bulundu. Önce “Kalp krizi” denildi, ardından üçüncü kattan düştüğü ifade edildi.

• Babaeski’de askerlik yapan Mustafa A., 8 Haziran 2020’de vücudunda kesik izleri, morluklar ve bileklerinde ip izleri ile askeri kışlada ölü halde bulundu. Mustafa’nın ölüm nedeni kayıtlara intihar olarak geçirildi.

https://www.birgun.net/