Sultanahmet'te 10 kişinin ölümüne neden olan canlı bomba saldırısı ile ilgili gözaltına alınan ikisi canlı bomba eğitimi alan toplam 17 kişi Çağlayan Adliyesi'ne sevk edildi.

EL MUHABERAT İLE 32 SIR GÖRÜŞME

Sultanahmet bombacısı Nabil Fadli'nin, gözaltındaki Suriye gizli servisi bağlantılı şahısla, 32 kez telefonla görüştüğü ortaya çıktı. Canlı bomba, Türkiye'ye de ilk olarak 2012'de giriş-çıkış yapmış

İstanbul Sultanahmet'i geçen salı günü kana bulayan Suriyeli canlı bomba Nabil Fadli'yle ilgili soruşturma sürüyor. Fadli'nin telefonundaki sim kartta yapılan incelemelerde, Türkiye'ye girişi itibariyle Ş.Urfa, Ankara ve İstanbul hattında irtibat kurduğu tüm telefon numaraları tespit edildi. Canlı bombanın, Suriye Konsolosluğu'yla bağlantılı olan ve saldırının kilit ismi olarak gözaltına alınan el Muhaberat irtibatlı bir şahısla yaptığı 32 görüşmenin içeriğini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) isteyen polisin ulaştığı bir başka çarpıcı bilgi ise canlı bombanın ilk olarak 2012'de Türkiye'ye giriş-çıkış yaptığı yönünde...

SİM KARTIN İZİ SÜRÜLÜYOR 

5 Ocak'ta Göç İdaresi'ne mülteci kartı almak için bıraktığı parmak izinden kimliği tespit edilen canlı bombanın DAEŞ militanı olduğu bilgisine, olay yerinde parçalanan cep telefonundan ele geçirilen sim karttan ulaşıldı. Daha önce, Türkiye'ye giriş çıkış yapan DAEŞ bağlantılı bir Suriyeli tarafından kullanıldığı tespit edilen kartın hafızasında, DAEŞ irtibatlı şahıslarla görüşmeler tespit edildi. Polis, kart üzerinde yaptığı ilk incelemelerde ise 18 Aralık'ta Şanlıurfa'da sinyal verip görüşmeye açıldığını tespit etti. Fadli'nin 18 Aralık'ta bu kentte DAEŞ bağlantılı bir şahıs ile görüştüğü anlaşılan karttan, 19-20-21 ve 22 Aralık'ta Ankara'da sinyal tespit eden polis, canlı bombanın yine burada da örgüt bağlantılı bir şahısla defalarca görüşmesini tespit etti. 

KİLİT 32 GÖRÜŞME 

Görüşme içeriklerine TİB'den gelecek rapordan sonra ulaşacak olan polis, kartın 23 Aralık ve sonrasında Fatih Zeyrek ve Kadırga'dan sinyal verdiğini, 23 Aralık'tan saldırı gününe kadar da bir numarayla 32 görüşme yapıldığını tespit etti. Suriyeli ve Suriye Konsolosluğu'yla irtibatlı olup istihbarat kaynaklarınca Suriye gizli servisi el Muhaberat elemanı olarak Türkiye'de faaliyet gösterdiği tespit edilen bu şahısla birlikte, yine bombacının görüştüğü ikinci bir Suriyeli'yi de saptayan polis, bu şahısları önceki gece gözaltına aldı. Canlı bombanın Türkiye'ye ilk giriş ve çıkış tarihini 2012 olarak belirleyen İstanbul polisinin, saldırının beyni olarak belirlenen 'Doktor' ve 'Dişçi' lakaplı Sinan kod isimli şahısın yakalanması için de çalışmaları devam ediyor. 

MÜLTECİ EVİNDE 5 GÖZALTI 

Telefon baz incelemesinde bombacı Fadli'nin kaldığı adreslerden Fatih Zeyrek Mahallesi Hattat İzzet Sokak'ta bulunan bir mülteci evine önceki gece operasyon düzenleyen polis, adreste bulunan ve canlı bomba ile birlikte Göç İdaresi'ne gidip kayıt yaptıran Ahmad Darwish, Zaher Alshal, Omran Aliibrahem, Ali Aliibrahem ile Ehabe Haidar isimli Suriye uyruklu 5 göçmeni gözaltına aldı. Haidar'ın 9 bin liraya evi kiraladığı, gözaltındaki el Muhaberatçı ile irtibatlı olduğu öğrenildi. 

'KASA' 100 BİN DOLARLA YAKALANDI

Örgüte yönelik olarak tüm Türkiye genelinde başlatılan büyük gözaltı ve operasyonlarda ise örgütün Türkiye yapılanmasının kasası olarak tespit edilen Ebu Alâ kod isimli militan da 100 bin dolarla ele geçirildi. Örgütün Türkiye'de bulunan militanlarına finansal destek için kısa bir süre önce örgütün sınır emirleri Ebu Şam ve İbrahim Balıbali'nin yardımlarıyla yurda giriş yaptığı belirlenen teröristin diğer DAEŞ'li teröristlerle birlikte Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki gözaltısı devam ediyor. 

Kaynak: HABER7.COM