ANKARA - ZEHRA AYDIN / KÜBRA AĞAÇYETİŞTİREN

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) tarafından düzenlenecek "Biyolojik İzleme Çalıştayı"nda su kaynaklarının korunması ve Su Kanunu'na ilişkin çalışmalar ele alınacak.

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kaynaklarının korunması ve yönetimiyle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde izleme çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin (AB) su kalitesiyle ilgili temel direktifi olan Su Çerçeve Direktifi'ne (SÇD) göre bütün yer üstü su kütlelerinde iyi duruma ulaşılmasını hedeflediklerini belirten Kınacı, "Bu hedefe ulaşılabilmesi için üye ülkelerin su kalitesi izleme sistemlerini kurmaları, bu sistemlerle su kütlelerinin ekolojik ve kimyasal durumlarını belirlemeleri gerekmektedir." diye konuştu.

Kınacı, SÇD öncesi direktifler su kalitesinin kimyasal ve fiziksel parametreler ile belirlenmesi mantığına dayalı iken, direktifin yürürlüğe girmesi ile su kalitesinin belirlenmesi sürecinin ekolojik duruma odaklı olması gerektiği yaklaşımının gündeme geldiğini söyledi.

"Sağlıklı bir su kanunu oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyoruz"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifine göre hazırlanan çalışmaların ele alınacağı Biyolojik İzleme Çalıştayı hakkında bilgi verdi.

Su kaynaklarının korunmasını, sucul çevrenin ekolojik ve kimyasal kalitesinin geliştirilmesini amaçladıklarını belirten Bozoğlu, hızla artan nüfus, kentsel yerleşim, tarım alanlarının artması, sanayileşmenin hızlanması sonucunda ortaya çıkan evsel ve endüstriyel atıklar, iklim değişikliği gibi nedenlerle su kaynaklarının ciddi bir tehdit altında olduğu kaydetti.

Çalıştayın 3 Haziran'da Ankara'da gerçekleştirileceğini hatırlatan Bozoğlu, "Türkiye artık çok büyüdü, gelişti ve kalkındı. Dolayısıyla 1920'lerden kalan bir su kanunu ile ülkemiz yönetilemez hala gelmiştir. Artık bu konuda sağlıklı bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Yapacağımız teknik ve bilimsel sunumlar siyaset alanına da yansıyacak. Sağlıklı bir su kanunu oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyoruz." diye konuştu.




Kaynak: AA