Stratfor’un Jeopolitik Analizler Direktörü Reva Bhalla’nın, İstanbul ziyaretindeki duraklarından biri olan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Washington temsilcisi Hakan Taşçı ve Genel Sekreteri Mustafa Günay ile biraraya geldiği kahvaltıdan aktardığı izlenimlerle ilgili Günay’ın gönderdiği açıklamayı aynen yayımlıyoruz:

Stratfor isimli kuruluşun çalışanlarının e-posta yazışmalarına dayalı olarak yayınlanan Wikileaks Derin Posta isimli yazı dizinizin 10 Mart 2012 tarihinde yayınlanan bölümünde, Stratfor çalışanı Reva Bhalla’nın şahsıma ve kurumumuza atfen dile getirdiği düşünce ve yorumların kendi hayal ürünü olduğunu ve kesinlikle tarafımızdan dile getirilen düşünceler olmadığını ifade etmek isteriz.

Öncelikle, TUSKON olarak hükümetimizle olan ilişkilerimiz hakkında kamuoyuna yansıyan sayısız beyanatımızda da görüleceği üzere hükümetimiz ile olan ilişkilerimizin Türkiye’deki devlet, sivil toplum ve iş dünyası arasındaki en başarılı işbirliği örneklerinden biri olduğunu düşünmekteyiz. Projelerimizin içeriğine bağlı olarak Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı (eski Dış Ticaret Müsteşarlığı) ile yakın işbirliği içerisinde bulunmaktayız.

Bunun yanı sıra, Konfederasyonumuzu ziyaret ve iş dünyası hükümet arasındaki diyalog imkanları konusunda soru soran tüm yabancı ziyaretçilere ülkemizin son 10 yılda yakaladığı siyasi istikrar ve bu istikrarın ekonomi üzerindeki olumlu yansımalarını her platformda dile getirmekte; hükümetimizin ilgili bakanları ve birimleriyle ekonomi ve iş dünyasına dair sorunları aktarma ve çözüm önerilerimizi paylaşma açısından hiçbir sıkıntı yaşamadığımızı ifade etmekteyiz.

Türk işadamlarınca yurtdışında kurulan Türk okulları hakkında yazıda ifade edilen şekliyle bir beyanatımız da olmamıştır. İşadamlarımızın yurtdışına açılmasında gidilen ülkelerdeki Büyükelçilik ve Ticaret Müşavirliği gibi yerleşik tüm Türk kurumları ve vatandaşlarından istifade ettiğimiz gibi, Türk okullarıyla işbirliği yapmaktayız. Türk okullarının Türk işadamlarının iş yapmasında faydası olduğuna inanmaktayız. Türkiye’nin içinden çıkan bu güzide kurumlarla

Türk iş dünyasının işbirliği yapmasında da bir mahsur olmadığını düşünmekteyiz. Türk iş dünyasındaki en büyük sivil toplum kuruluşu olmamız yönüyle ziyaretimize gelen her misafirimize aynı özeni göstererek, hepsinin Türkiye ve Türk insanı hakkında olumlu kanaatler edinmeleri sağlamak amacıyla Anadolu insanının misafirperverliğini en üst düzeyde göstermeye çalışıyoruz. Basına yansıdığı kadarıyla Türkiye’deki pek çok kurumu ziyaret eden Stratfor temsilcisiyle de kendi talebine istinaden görüşülmüş olup, Konfederasyonumuzun Türk işadamlarının yurtdışına açılmasını hedefleyen faaliyetleri anlatılmıştır.

Bunun dışında Reva Bhalla’nın bize atfen dile getirdiği ve artık belirli bir art niyet ve ön kabullerden yola çıkarak yazdığını düşündüğümüz tüm düşüncelerin hayal mahsulü ve gerçek olmadığının altını önemle yeniden çizmek isteriz.

taraf

Saygılarımızla,

Dr. Mustafa Günay