Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi 06.01.2011 günü aldığı kararla Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Kararlarına yargı yolunu kapatan kanun hükmünün iptaline karar vermişti.

Yüksek mahkeme, 5894 sayılı Kanunun 6.maddesinin “Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz.” şeklindeki 4.fıkrasını, Anayasa’nın “Herkes meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir” şeklinde Anayasanın 36.maddesine aykırı bulmuştu. Mahkeme yeni bir düzenleme yapılması için 19 Mart 2011 tarihine kadar süre tanımıştı.

Tahkim Kurulu kararlarının yargı denetimine tabi tutulmasının futbolda kaosa neden olacağı düşüncesiyle Anayasa’da değişiklik yapılması için hazırlanan 17 Mart 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi.

Gerekçede,  spor faaliyetleriyle ilgili uyuşmazlıkların zorunlu tahkime götürülmesine Anayasal dayanak oluşturulmaktadır. Uluslararası spor camiasına üye olan Türkiye'nin spor alanındaki uluslararası hukuk kurallarını iç hukukuna yansıtması zorunludur. Bu çerçevede kamu kurumu niteliğinde olmayan, özel hukuk tüzel kişiliğini haiz Türkiye Futbol Federasyonunun uluslararası alanda futbolu düzenleyen Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ya karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi amacıyla teklifin hazırlandığı belirtildi.

Teklifle, Anayasasının 59 uncu maddesinin kenar başlığı “B. Sporun geliştirilmesi ve tahkim” şeklinde değiştirildi ve maddeye “Spor federasyonlarının spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulabilir. Tahkim kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz.” şeklindeki fıkra eklendi.

Böylece sporda son karar merciinin TFF Tahkim Kurulu olması için gerekli Anayasal düzenleme gerçekleştirilmiş oldu.  

Maddenin eski ve yeni hali şu şekilde;

 Maddenin eski hali

B. SPORUN GELİŞTİRİLMESİ

MADDE 59 - Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.

Devlet başarılı sporcuyu korur.

Maddenin yeni hali

B. SPORUN GELİŞTİRİLMESİ VE TAHKİM

MADDE 59 - Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.

Devlet başarılı sporcuyu korur.

Spor federasyonlarının spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulabilir. Tahkim kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz.