Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Bakanlar Kurulu sonrası toplantıda alınan kararları açıkladı. Canikli, sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacağını açıklarken bunun 52 yıllık bir uygulama olduğunu ve sona erdiğini söyledi. Birçok alanda devrim yaratacak kararların alındığı Bakanlar Kurulu toplantısında yatırımcının önündeki bürokratik engellerin aşılması için de reform yaratacak düzenlemelerin olduğunu açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Canikli, Bakanlar Kurulu'nda alınan önemli kararlı şu başlıklar altında aktardı:

6 Haziran itibariyle nitratlı gübreye satış yasağı getirildi. Şuan itibariyle stoklarda 280 bin ton nitratlı gübre mevcuttur ve bloke edilmiştir. Kullanımın başlayacağı Şubat ayına kadar da nitratlı gübrenin takibi ve izlenmesine ilişkin bir alt yapı çalışmaları devam ediyor. Daha sonra kötüye kullanımını engelleyecek tarzda düzenleme yapılacak ve kullanımı takipli olarak serbest bırakılacaktır

Kırmızı et üretimi yıllık 1 milyon 150 bin ton. Yaz aylarında tüketim artışı oluyor. 15 bin 500 ton kırmızı et ihlali için çalışma sürüyor. Fiyatların bu ayalrda artmaması için çalışmalar yürütülüyor. İlk defa mart ayında süt üreticilierinin mağdur edilmemesi için alımlar yapıldı. Bu alımlar devam edecek.

İŞLETME BAŞINA DÜŞEN ARAZİ MİKTARI TÜRKİYE'DE KÜÇÜK

En büyük problemlerden verimliliği de azaltan hususlardan bir tanesinin çok parçalı yapı ve işletme başına düşen arazi miktarının diğer ülkelerle kıyaslandığında son derece küçük oluşudur. Türkiye'de ortalama tarımda arazi büyüklüğü işletme başına 59 dekar iken, ABD'de bu rakam bin 820 dekar, İspanya'da 238 dekardır. Türkiye'deki bu rakamın son derece küçük oluşu ve parçalanmanın giderek artması tarımda verimliliği son derece olumsuz etkileyen ve aynı zamanda tarım arazilerinin de etkin bir şekilde kullanımını engelleyen sorunların başında gelmektedir. Bunun önlenmesi ve arazi toplulaştırılması ile ilgili yasal çalışmalar yapıldı ancak uygulamada karşı karşıya kaldığımız sorunları giderici ve bu arazi toplulaştırmasını daha da etkin hale getirici önlemler noktasında çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili kanun tasarısı TBMM'ye sevk edilecek. Parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenler ile ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmek üzere üçüncü kişilere böyle bir imkan elde edilmeye çalışılıyor. Atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar TL'lik hasıla artışı beklenmektedir.

http://www.sabah.com.tr/gundem/2016/06/13/nurettin-canikli-52-yil-sonra-boyle-bir-duzenlemenin-yapilamasison-derece-onemlidir#