Mahkemenin bile delil saymadığı fişlere AKP sahip çıktı. 12 Eylül’de ordudan solcu oldukları iddiasıyla atılan askerlerin haklarının iadesi için yaptıkları başvurular, dönemin fişleri gerekçe gösterilerek reddedildi. Haklarını alamayan iki eski subay, nedenini sorduğunda “hakkınızda tesis edilen idari işlemin dayanağı fiillerin vasıf ve mahiyeti” yanıtını aldı. Oysa yargılandıkları mahkeme fişlemelere itibar etmeyerek takipsizlik kararı vermişti.
ERDEM GÜL’ün haberi

AKP’den, solcu askerlerin af başvurularına ‘12 Eylül fişleri’ gerekçesiyle red

Mağdura ‘solcu’ ayrımı

ERDEM GÜL

ANKARA- AKP, 31. yıldönümündeki 12 Eylülle ilgili çarpıcı bir icraata imza attı. Ordudan solcu oldukları ve sol eylemlere karıştıkları iddiasıyla atılan askerlerin haklarının iadesi için yaptıkları başvuruları, 12 Eylül yönetiminin fişlerini gerekçe göstererek reddetti. Üstelik AKPnin gerekçe gösterdiği fişlerin, Sıkıyönetim Mahkemeleri tarafından suç olarak delil kabul edilmeyen asparagasdosyalar olduğu ortaya çıktı.

AKPnin ordudan irticai faaliyetler gerekçesiyle özellikle 28 Şubat ve sonrasında YAŞ kararıyla atılanlarla, sol eylemlere karıştıkları iddiasıyla 12 Mart ve 12 Eylül döneminde atılanlar arasındaki ayrımcılığın altından 12 Eylül dönemi fişleri çıktı.

MSB’nin çifte standardı

28 Şubat süreci ve sonrasında atılan askerlerin başvurularını kabul ederek haklarını büyük ölçüde iade eden MSB, 12 Mart döneminde atılanların başvurularını reddetti, 12 Eylül döneminde atılanların başvurularına ise yanıt dahi vermedi. MSB, 1983te Şırnakta vurulunca ilk sınır ötesi harekâtın yapılmasına neden olan, ancak 1984 yılında YAŞ kararıyla ordudan atılan ilk Güneydoğu gazisi Üsteğmen Ahmet Şenerin de aralarında bulunduğu 14 jandarma subayına da ret kararı verdi.

Hak iadesi başvurusuna ret kararı verilen üsteğmenler Mehmet Yılmaz ve Selçuk Çivit, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde, kararın gerekçesini öğrenmek için Genelkurmay Başkanlığına başvurdular. Yılmaz ile Çivite verilen yanıt, 30 yıl önce atılmalarına gerekçe gösterilen 12 Eylül fişlerinin peşlerini bırakmadığını ve MSBnin ret kararına da gerekçe oluşturduğunu ortaya koydu.

Yılmaz ve Çivitin haklarının iade edilmeme kararına gerekçe olarak,hakkınızda tesis edilen idari işlemin dayanağı fiillerin vasıf ve mahiyetigösterildi.

Suçları bıyık bırakmak

Genelkurmay Başkanlığının verdiği yanıta göre, MSBnin ret kararına dayanak gösterdiği üsteğmenlerle ilgili 2 Nisan 1984 tarihinde YAŞa sunulan ve oybirliğiyle kabul edilen ilişik kesme gerekçeleri şöyle sıralandı: DEV-YOL siyasetini benimsemek. Harp Okulunda ve Piyade Okulunda bulunduğu sürelerde çeşitli yayınlar okumak, tartışmalar yapmak, seminer ve toplantılara iştirak etmek. Harp Okulunda sol görüşü benimseyenlerin protesto mahiyetindeki eylemlerine iştirak etmek. Piyade Okulunun yönetimine karşı devrimci dayanışma için bıyık bırakmak. J. Subay Okulunda uygulanan baskıları protesto için bıyık bırakmak. J. Komando Okulunda da faşist tutumu protesto etmek amacıyla derslerde pasif direnmelerde bulunmak. Yazılama, pullama, bildiri dağıtma, pankart asma, İstanbul Pendik Tren İstasyonuna bomba koyma; Göztepe yolu üzerinde BP benzin istasyonu ve Bahariyede kuyumcu soygunu eylemlerine katılmak.

Asparagas fişler

YAŞın üsteğmenler Yılmaz ve Çivitin ordudan atılmalarına gerekçe gösterilen bu eylemlerle ilgili olarak ise İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı, 17.10.1984 tarihinde üsteğmenler hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararına karşın, aradan 30 yıl geçtikten sonra, Yılmaz ve Çivitin darbezede asker yasasından yararlanmak için yaptıkları başvurular AKP hükümeti tarafından reddedildi.