İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında Hava Harp Okulu öğrencilerinin de bulunduğu 72'si tutuklu 75 sanığın yargılandığı davanın üçüncü gününde 13 sanığın savunması alındı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binanın 2 numaralı salonunda görülen duruşmada savunma yapan tek tutuksuz öğrenci olan Yunus Emre Torlak, yüzbaşı Mesut Metin Kazancı'nın kendilerine "emre itaat"in önemini anlattığını söyledi.

Kendisinin de Kazancı'nın bindiği 20 kişilik otobüste olduğunu aktaran Torlak, sabah saatlerinde araçlarının İstanbul’da trafikte kaldığını belirtti.

Sabah vatandaşların otobüsün etrafına geldiğini, yüzbaşı Kazancı’nın bir vatandaşı, Hava Harp Okulu Komutanlığındaki nöbetçi amirlikle görüştürdüğünü kaydeden Torlak, "Vatandaş 'Bunlar bizim asker' deyince, 'bizim asker', 'sizin asker', kimin askeri diye düşündüm." dedi.

Polise ne olduğunu sorduğunda, "çeyrek darbe girişimi" oldu cevabını aldığını dile getiren Torlak, "Mesut Kazancı yüzbaşı kelepçelenip başka yere götürüldüğünde bizi bu işte kullandıklarını düşündüm. Cezaevine girdikten sonra 10 gün geçti. Erler tahliye olduğu zaman ben de tahliye oldum. Polise sorduğumda 'sana sehven tahliye kararı çıkmış' cevabı aldım ve emniyete geri götürüldüm. Çağlayan Adliyesi'ndeki hakim beni adli denetim şartıyla serbest bıraktı." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hulusi Pur’un, "Milli Piyango bana vurdu diyorsun yani" demesi üzerine Torlak, "Ben arkadaşlarım da ifadelerini verdikten sonra serbest kalırlar diye düşündüm." dedi.

Babasının jandarma astsubay olduğunu ve ihraç edildiğini ama aklanacağından emin olduğunu vurgulayan Torlak, vatan uğruna ölebileceğini söyledi.

Savunma yapan öğrenci tutuklu sanık Yusuf Kurt da ordu içinde böyle bir yapılanmanın olmasını hayret verici bulduğunu, olay gecesi her şeyin olağan olduğunu kaydetti.

Otobüsün sabah İstanbul trafiğinde durmasının ardından helikopter sesi ve çok uzaklardan 1-2 el ateş sesi duyduğunu anlatan Kurt, "Ben polisin bir çatışma yaşadığı ihtimalini düşündüm. Sabah polis bizi aldığında 'çeyrek darbe girişimi' diye söylediğinde darbe girişimi olduğunu öğrendim. Günümüz şartlarında böyle bir şey olacağına ihtimal vermiyordum." ifadesini kullandı.

"'Şok mangası' cezalarına maruz kaldım"

Askeri lise yıllarında birçok zorluk çektiğini anlatan Kurt, şöyle konuştu:

"Benim askeri lisede olduğum dönemde de bir liste vardı. Listede olanlardan bazıları okuldan atıldı, bazıları devre kaybetti, bazıları da benim gibi cezalara maruz kalmasına rağmen okulu bitirdi. 'Şok mangası' cezalarına maruz kaldım. Eğer bana 'şok mangası' gibi cezaları sürekli uygulayan komutanların yargılandıkları davada suçları kesinleşirse, bana bunları FETÖ yaptı diyebilirim. Ben beni cezaevine getiren polise 'Böyle hain bir suçlamayla karşılaşacağıma keşke bir kurşunla ölseydim, ölüm bana lütuf olurdu' dedim. Ben böyle bir girişimin içinde yer alamam."

Davanın bugünkü duruşmasında 13 sanığın ifadesini alan mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

Davanın ilk üç duruşmasında 3'ü tutuksuz 72 sanık savunmasını tamamladı.

Yarınki duruşmada 3 rütbeli askerin savunma yapması bekleniyor.​

Muhabir. Mustafa Hatipoğlu, Murat Paksoy, Yunus Ege

Kaynak: AA