Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, YSK Başkanı Sadi Güven’e gönderdiği mektupta YSK’nın onayıyla aday olan KHK’lıların seçimi kazandıktan sonra “seçilme ehliyetlerinin olmadığına” karar vermesinin “hukukun üstünlüğü standardına uymadığını” söyledi.

Jagland mektubunda, KHK’lıların yerine, seçildikleri bölgelerde ikinci gelen partinin adayına mazbata verilmesini ise “demokrasinin genel kurallarına aykırı” olarak nitelendirdi.

Avrupa Konseyi’nin de Genel Sekreterin bu mektubuna ilişkin haberi, resmi internet sitesine Türkçe olarak koyması ayrıca dikkat çekti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin mektubunda şu ifadeler kullanıldı:

“Adayların, seçimlerden önce aralarında YSK’nın da olduğu çeşitli kurumlar tarafından onaylandığını anlıyoruz. Dolayısıyla, YSK’nın seçilmiş adayların göreve başlamasına engel koymasının hukukun üstünlüğü standartları konusunda soru işaretleri yaratmaktadır. Aynı zamanda, YSK’nın bu seçilmiş adaylar yerine seçimlerde ikinci gelen adayı kazanmış gibi ilan ettiğini not ettik. Bu durum demokrasinin temel prensiplerine aykırıdır.

Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret

Seçim yasalarında hukukun kesinliği ve tahmin edilebilirliği vazgeçilmezdir. Bu yasaların amacı demokrasilerde halkın iradesine saygı gösterilmesi ve halk iradesine karşı inatlaşılmamasını amaçlamaktadır. Türkiye, önemli bir Avrupa Konseyi üyesidir ve halkının egemen iradesine saygı gösterilmelidir. bu temel demokratik prensibi görmezden gelmek, halkın demokratik kurumlara güvenini sarsar.”

Kaynak: https://halktv.com.tr/dunya/sitede-turkce-yayinladilar-ysknin-khk-karari-demokrasiye-aykiri-391063h