Faili meçhul cinayetler soruşturmasında gözaltına alınan eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'e sorulan sorular soruşturmanın eski Başbakanlardan Tansu Çiller ve dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'a uzanacağının sinyallerini veriyor.

Ankara'da yürütülen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturmada önceki gün İstanbul'da gözaltına alınan eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, geceyi Ankara Terörle Mücadele Şubesi'nde geçirdi. Dün sabah 08.00'de Adliye'ye getirilen Eymür, 2 saatten fazla süren bekleyişten sonra 10.15'te ifadesi alınmaküzere soruşturmayı yürüten Savcı Hakan Yüksel tarafından çağrıldı.



SORGUDA BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ


Terörle mücadele polislerinin etten duvar örerek adliye koridorlarında basın mensuplarının görüntü almasına izin vermediği. Ancak Eymür'ü sorgu sırasında Habertürk objektifleri bir pencere aralığından görüntülemeyi başardı.



ÇARKIN'IN İDDİALARI



Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Yüksel'in, Eymür'e, eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın iddialarını sorduğu öğrenildi. Soruşturmanın açılmasına neden olan Çarkın, ifadelerinde Eymür için, "Uyuşturucu baronu Savaş Buldan, bizim özel harekâtta görevli arkadaşlar Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça ve MİT'te Eymür'e bağlı olarak görev yapan isimlerden Astsubay Duran Fırat tarafından öldürülmüştür" demişti. Çarkın ayrıca, daha önce ilk sorgusunu yapan Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali'ye verdiği fadesinde ise MİT'çi Tarık Ümit'in, Susurluk hükümlüsü özel harekâtçılar Ayhan Akça, Ziya
Bandırmalıoğlu ve Semih Sueri tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti. Çarkın, Ümit'in aynı zamanda Mehmet Eymür'le de ilişkili olduğunu, sonrasında ise Mehmet Ağar'a yakın durduğunu söylemişti.
Mehmet Eymür'e 6 saat süren sorgusunda, Hanefi Avcı'nın 1997'de TBMM Susurluk Komisyonu'nda verdiği ifadeler ile Mehmet Ağar ve dönemin Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin'le kendisine bağlı polislerin faaliyetleri ile eylemlerinin sorulduğu öğrenildi.



TALİMAT KİMDEN?


Ergenekon ve Susurluk davalarıyla ilgili bilgiler verdiği öğrenilen Mehmet Eymür'e, işlenen faili meçhul cinayetlerin MGK talimatıyla yapılıp yapılmadığı sorusunun yöneltildiği belirtildi. Yine Eymür'den, eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın bu cinayetlerdeki rolü hakkında bildiklerini açıklaması istendiği öne sürüldü.



YEŞİL YAŞIYOR MU?


Eymür'e, suç örgütü lideri Sedat Peker'in faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında verdiği ifadelerdeki iddiaların da sorulduğu bilgisine ulaşıldı. Peker'in, "Yeşil isimli şahsın Doğu'da bir zamanlar JİTEM tarafından kullanıldıktan sonra MİT'le birlikte çalışmaya başladığını, MİT'te Mehmet Eymür'ün kadrosunda olduğunu, şehirlerde birçok eylemler gerçekleştirdiğini duyuyorduk" dediği hatırlatıldığı ve bunun doğru olup olmadığının sorulduğu öne sürüldü. Savcı Yüksel'in, "Yeşil yaşıyor mu?" sorusunu yönelttiği de iddia edildi. Bundan önce bu konuda basına yansıyan açıklamalarında "Mahmut Yıldırım yaşıyor" diyen Eymür'ün bu soruya, ne cevap verdiği ise öğrenilemedi. Eymür'e ayrıca tartışmalara neden olan 1. ve 2. MİT raporlarıyla ilgili sorular da yöneltildiği belirtildi.
MİT'ten ayrıldıktan sonra kurduğu "atin.org" adlı internet sitesinde "Çiller Özel Örgütü" adıyla anılan yapılanmaya ilişkin yaptığı yayınlar da soruldu.



"KONUŞMAYACAĞIM"



Eymür, Ankara'da 6 saat boyunca ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Savcı Yüksel'in talebi üzerine Eymür hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. İfadesi tamamlandıktan sonra Ankara Adliyesi'nden çıkışında yorgun olduğu görülen Mehmet Eymür, gazetecilerin sorularına "Konuşmayacağım" diyerek yanıt vermedi. Sorgusu sırasında Eymür'ün yanında bulunan avukatı Kurtuluş Kahraman da "Gizlilik kararı var" diyerek bilgi vermedi.


Kaynak : http://www.internethaber.com/sira-agar-ve-cillerde-mi-387274h.htm#ixzz1fGqFicUh