ABD'nin, Suriye sınırını daha iyi koruyabilmesi için Türkiye'ye teknolojik yardımda bulunmaya hazır olduğu açıklandı. 

Washington ile Ankara arasındaki, Suriye sınırının güvenli olmayan son 98 kilometrelik bölümünün nasıl korunabileceğini konu alan görüşmelerin aylardır devam ettiği bildirildi. 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden cumartesiye kadar sürecek Türkiye ziyaretindeİstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile DAEŞ ile mücadele imkânlarını görüşecek. 

ŞUBAT AYINDA GELECEKLER

Amerikan İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson başkanlığındaki bir Amerikan heyeti Türk hükümetini sınır koruma teknolojileri konusunda bilgilendirmek üzere Şubat ayında Türkiye’ye gelecek.
 
25 BİN ASKER KORUYOR
 
ABD balonlu sınır taraması, tünellere karşı mücadele ve el yapımı patlayıcıların tespiti konusunda destek önerecek. Türkiye sınırı 25 bin asker, beton bariyerler ve tel örgülerle koruyor.
 
AERROSTAT RADAR BALONU (TARS)
 
ABD halen Meksika sınırında ve Karayipler’de sınır güvenliği için bu zeplini andıran helium yüklü balonları kullanıyor. 1 tonluk dev balonlar 4 bin 800 metre yüksekten 400 kilometrelik bir alanı tarayarak tüm sınır ihlallerini anında tespit edebiliyor.

Amerikan Lockeed Martin firması tarafından üretilen bu balonlar içerisinde barındırdığı gelişmiş radar sayesinde aynı zamanda hava sahasını ihlal eden uçak, helikopter ve insansız hava araçlarını da gözlemleme yeteneğine sahip. 

ROBOT ASKER
 
ABD ordusu özellikle Irak’ta ‘robot asker’ olarak da anılan Talon robotlarını çok etkin bir şekilde kullanmıştı. Ardından tüm dünyada bu robotlar yol kenarı patlayıcılarının tespiti ve imhasında kullanılmaya başlandı. ABD, Türkiye'ye bu uzaktan kumandalı sistemin gelişmiş versiyonlarını önerecek.

ANTİ TÜNEL TEKNOLOJİSİ
 
En çok İsrail işgali altındaki Gazze’de görülen tüneller, Hamas’ın eylemlerinde öne çıkmıştı. İsrail ve ABD, tüneller henüz kazılma aşamasındayken tespit eden bir teknolojiyi 'Anti Tünel Projesi' adı altında geliştirdi ve ABD Kongresi de geçen yıl buna onay verdi.

İsrail’in havadan füze kalkanı Demir Kubbe’nin (Iron Dome) yer altı versiyonu olarak tanımlanan bu sistemin DAEŞ militanlarının sınırı alttan aşma şansını ortadan kaldırması bekleniyor.

Kaynak: HABER7.COM