Tekirdağ'a emekli savcıyı atayan HSYK'nın Sincan'a da fazladan 15 hakim atadığı ortaya çıktı.
Haber: FATİH YAĞMUR / Radikal

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 2014 yılı yaz kararnamesinde yer alan atamalarla ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Mayıs ayında (Kararnameden 1 ay önce) emekli olma talebini onayladığı Eskişehir savcısı Galip Karayazı’yı Tekirdağ’a atayan HSYK’nın, şimdi de Sincan’a fazladan 15 hakim atadığı ortaya çıktı.

1 Ay önce Tüketici mahkemelerini Sincan Adliyesi’ne taşımaya karar veren HSYK, 2014 kararnamesinde bu mahkemeler için ek atama yapmıştı. Ancak, 
Ankara Barosu’nun tepkisi üzerine bu karardan vazgeçilince, Sincan’a atanan 15 hakim işsiz kaldı. 

Bunun yanında Van’a bağlı Özalp Adliyesi’ne de 4 savcının atandığı, bu adliyeye fazladan 2 savcı atamasının yapıldığı öğrenildi. Bu kararnameyle, Özalp Adliyesi ölçeğinde 20’ye yakın adliye tek savcı bulunuyor. 
İş yükü düşük olan Özalp Adliyesi'nden bir yetkili, geçen yıl kapanan adliye ve mazeretli atama olduğu için savcı sayısının geçici olarak 4 olduğunu belirtti. Bu yıl sayının 2’ye indirilmesini beklenirken giden 3 savcının yerine de atama yapıldı. Adli kaynakların aktardığı bilgilere göre bir çok adliyede acil savcı ihtiyacı varken Senirkent ve Sapanca gibi adliyelere da fazladan atamalar yapıldı. Bu atamalar yapılırken bazı yerlerde savcılarının HSYK’ya iş yükü nedeniyle yeni savcı talebiyle çok sayıda dilekçe yazdığı öğrenildi.

BAŞKAN ATAMAYI UNUTTULAR
Ayrıca, bir alt bölgede görev yapan ağır 
ceza mahkemesi başkanlarının neredeyse tamamını görevden alan HSYK. Gaziantep’te yılda toplam 3 bin dosyanın bakıldığı 4 ayrı ağır ceza mahkemesine başkan bulamadı. Aynı şekilde fazla hakim atanan Sincan’a ağır ceza mahkemesi başkanı da atanmadı. HSYK'nın bu durumu yetki kararnamesinde ağır ceza mahkemesi tecrübesi olmayan asliye ceza mahkemesi hakimleriyle çözüme kavuşturmaya çalışacağı öğrenildi.


http://www.radikal.com.tr/