ANKARA

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz , CNN Türk'te katılmış olduğu bir programda gündeme bağlı soruları yanıtladı.

Yılmaz, eskiden tabiri caizse 'devlet güvenliği' mantığıyla bir güvenlik paradigması olduğunu, demin insanı odağa alan bir güvenlik anlayışı olduğunu belirterek, bunu da vatandaşların hissettiğini bildirdi.

'Silopi'nin alçak üst tüm art dönmüş durumda'

Operasyonlar sürecinde semt halkının çoğunun hicret ettiğinin hatırlatılması karşı de Yılmaz, 'Silopi'de alçak üst tamamına yakını, Cizre'de de yüzdelik 80'den fazlası, 90'na yakının art döndüğünü söyleyebiliriz, doğrusu asıl anlamda. Bunu nereden ölçüyoruz, aha taşıt antre çıkışları az buçuk kontrollü bir süreçte giren sayıyı biliyoruz dolayısıyla, alçak üst ne derece nüfusun geldiğinin farkındayız. Yani yüzdelik 80'den ilavesi Cizre'nin art dönmüş durumda' ifadesini kullandı.

'Cizre'de daha bir emek vermek sonuçlanmış değil'

Yılmaz, bazısı binaların bol hasarlı olduğunu, fakat kullanılamaz vaziyette haneler de olduğunu dile getirerek, 'Silopi'de hata hatırlamıyorsam kullanılamayacak vaziyette bulunan bölük sayısı 269, Cizre'de daha bir emek vermek sonuçlanmış değil' diyerek konuştu.

Bölgede hanesi asıl hasar alan vatandaşlara bin liralık korunma desteği

Bölgede hanesi asıl hasar alan vatandaşlara bin liralık yöresinde korunma desteği verdiklerini tabir fail Yılmaz, 'Silopi'nin ortamında 40 kilometreye benzeyen yolu Karayolları aracılığıyla asfaltlayacağız. Bunun da emek vermesi başladı. Sadece bu asfaltlama yatırımının bedeli 17 milyon liranın üzerinde' dedi.

Yılmaz, Silopi'de evlerdeki dokunca ziyanın kayıt boyutu dikkate alınmadığında 80 milyon liralık yöresinde olduğunu, bu rakamın enfrastrüktür çalışmalarıyla 100 milyon liranın karşı çıkacağını, Cizre'de bu rakamın aşırı hâlâ faziletli olacağını kaydetti.

'Yerel ekonomiyi sponsor bazısı tedbirler de alıyoruz'

Esnafla ait dokunca tespitleri yaptıklarını özetleyen Yılmaz, iş kaybından ötürü prim ertelemeleri yaptıklarını, bağış ödemesini ertelediklerini, cesaret kullanımında kolaylıklar sağladıklarını söyledi.

Yılmaz, 'TOKİ burada başladığı devir domestik iktisat odaklı çalışmasını isteyeceğiz, doğrusu yerelden tedarik, yerelden işçilik, bu domestik ekonomiyi sponsor bazısı tedbirler de alıyoruz. Yerelden gençlere çevrik bazı istihdam hadiseleri eksiksiz bunlarla esnafımızı değişik rahatlatacağız inşallah' dedi.

Muhabir: Merve hasret Çakır, Zeynep Akyıl

Kaynak: AA