İstanbul - Ergenekon Davası'nda karar okunmaya başladı. Mahkeme 21 kişi hakkında beraat kararı verdi. Bedrettin Dalan'ın da aralarında bulunduğu firari sanıkların dosyası ayrıldı. Beraat eden sanıklar arasında Ali Yiğit, Süleyman Esen, Salih Kunter de var. Emekli Tuğamiral Alaaddin Sevim 10 yıl, Drej Ali olarak bilinen Ali Yasak 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ölen sanıklar hakkındaki davalar düştü. Belli olan cezalar

Doğu Perinçek: 117 yıl

Prof. Erol Manisalı 9 yıl

Gürbüz Çapan 1 yıl 3 ay

Emekli Tuğamiral Alaaddin Sevim 10 yıl

Emekli Korgeneral İsmail Hakkın Pekin 7,5 yıl

Drej Ali olarak bilinen Ali Yasak 6 yıl 3 ay

Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu 20 yıl 6 ay

Tümgeneral Hıfzı Çubuklu 9 yıl 6 ay

Semih Tufan Gülaltay'a 12 yıl

Emekli Albay Arif Doğan'a 25 yıl hapis

Mehmet Perinçek 6 yıl

Sedat Peker 10 yıl

Eski Rektör Ferit Bernay 10 yıl

Eski Rektör Mustafa Yurtkuran 10 yıl

Tutuksuz sanık Ferda Paksüt'e 2 yıl 6 ay

Eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan'a 14 yıl hapis

Osman Yıldırım 8 yıl 9 ay

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever 15 yıl

Emcet Olcayto 14 yıl 4 ay

Ergün Poyraz 29 yıl, 9 ay

Doğu Perinçek ve Oktay Yıldırım salon dışına çıkarıldı

Kararlar okunurken,  "Faşizme karşı omuz omuza, Mustafa Kemal'in askeleriyiz, Kahrolsun Tayyip diktatörlüğü" sloganları atılırken, jandarma bağırdıkları gerekçesiyle Doğu Perinçek ve Oktay Yıldırım'ı salon dışına çıkardı.

 

Mahkemeye valizleriyle geldiler

Ergenekon davasında karar duruşması öncesinde Silivri Cezaevi bitişiğindeki mahkeme salonunun önü sabah saatlerinde hareketlenmeye başladı. Polis ve jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı tutuksuz sanıkların tutuklama çıkma ihtimaline karşı mahkemeye valizleriyle gelmesi dikkat çekti.

Duruşma başladı

Ergenekon'da tarihi karar duruşması başladı. Mahkeme heyeti ve sanıklar mahkeme salonunda yerini aldı.

Sanıklar duruşma salonunu girmeden önce bir grup jandarma avukatların önünde beklemek istedi. Bunu üzerine Avukat Celal Ülgen kürsünün üzerine çıktı. Birkaç avukat da Ülgen’e eşlik etti. Bunun üzerine jandarma geri çekildi. Sanıkların girmesiyle alkış başladı.  İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu sanıklar, izleyici bölümünde bulunan milletvekillerinin alkışları arasında salona girdi. Tutuklu sanık Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Türk bayrağı açtı. Salona giren Balbay, "Biz kendimizi halkın adaletine teslim ediyoruz. Sıcak bir sonbahar geliyor. Herkes hazırlansın, bizi halktan koparamayacaklar" diye seslendi. Bu sırada salondan, "Her yer Silivri. Her yer taarruz" sloganları atıldı.

İzleyici sırasında bulunan Gülşah Balbay eşi Mustafa Balbay'a "Karar ne çıkarsa çıkarsa çıksın yanındayız" diye seslendi. Bunun üzerine jandarma, Gülşah Baybay'a "Sizi dışarı alalım" dedi. Ancak milletvekilleri araya girerek Gülşah Balbay'ın dışarı çıkarılmasına izin vermedi. Mahkeme heyetinin saat 12.15 sıralarında yerini almasıyla duruşma başladı.

SİLİVRİ'DEN ÇARPICI KARELER

SİLİVRİ'DEN CANLI YAYIN

Mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen "Ergenekon Davası"nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonunun çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 5 yıldır görülen Ergenekon davasında bugün karar açıklanması bekleniyor. 67’si tutuklu 275 sanığın yargılandığı dava için mahkeme salonu önünde hareketlilik başladı. Tutuksuz sanıklar, avukatlar ve basın mensupları duruşma salonuna girmek için mahkeme önünde beklemeye başladı. Duruşma salonunun önünde bazı tutuksuz sanıkların valizleriyle beklemesi dikkat çekti. Davanın tutuksuz sanıklarından Fatma Sibel Gürcihan ve Behiç Gürcihan çifti de valizleriyle duruşma salonu önünde bekledi. Mahkemenin hukuksuz davrandığını ileri süren Fatma Sibel Gürcihan, sanık yakınlarının içeri alınmamasını eleştirerek, tutuklama kararı çıkması ihtimaline karşı valizleriyle geldiklerini söyledi.

Silivri'ye Jandarma ablukası

Ergenekon Davası'nda kararın açıklanması beklenen duruşma öncesi Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonu ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. D-100 Karayolu Silivri Cezaevi girişinde de jandarma ve polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Ellerinde Türk Bayrakları ile buraya gelen yaklaşık 50 kişilik grup, yaya olarak cezaevine gitmek istedi. Jandarma kuvvetleri tarafından durdurulan grup bir süre burada durduktan sonra yol kenarındaki tarlaya girdi. Jandarma ve polis ekipleri tarafından burada da durdurulan grubun bekleyişi sürüyor.

Gazeteciler alınmadı
 
Ergenekon Davası’nın karar duruşmasında bugün duruşma salonuna girmek isteyen basın mensuplarının "sarı basın kartı yok" iddiasıyla içeri alınmadığı öğrenildi. Gazetecilerin duruşma salonuna bilgisayar sokması da engellendi.Gece yarısından itibaren cezaevi sapağında toplanan bir grup da İstiklal Marşı'nı okudu. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, yerleşkeye girişlerine izin verilmemesini protesto etti.

Dava salonunun girişinde Jandarma sadece sarı basın kartı olanları içeri alacağını söyledi ve  birçok basın mensubu dışarı çıkarıldı. Gazetecilerin bilgisayarla içeri girmeleri de jandarma tarafından engellendi.

Üst düzey güvenlik önlemleri


Ergenekon Davası karar günü nedeniyle geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Silivri Cezaevi’ne güvenlik önlemleri nedeniyle yaklaşık 50 otobüs çevik kuvvet polisi geldi. Çevre illerden de takviye amaçlı polisler getirilirken, yaklaşık 10 tane TOMA ve panzer de cezaevi'ne getirildi. Cezaevi giriş yolunda gelen sivil araçlar ise tek tek kontrol edilerek içeri alındı. Cezaevi giriş yolunda bekleyen yurttaşlar gelen polisleri protesto etti. Duruşma salonu etrafında çatıların üstünde bekleyen keskin nişancıların olduğu öğrenildi.

Cumhuriyet