Ankara- CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, "Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan neden tek kişilik hücre gibi odalara sevk edilmiştir" sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Silivri Cezaevinde Kurum İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla 16 tutuklunun tek kaldığını bildirdi.

CHP'li Dibek, "54 sanığın önceden haber verilmeden, rızaları dışında Silivri 1 Nolu Cezaevine sevk edilmelerinin gerekçeleri nelerdir? Birlikte kalan Gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan neden tek kişilik hücre gibi odalara sevk edilmiştir" diye sordu.

"16 tutuklu tek kalıyor"

Adalet Bakanı Ergin, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığıyla yapılan yazışmaya verilen cevapta; dava kapsamında tutuklu olarak Kurumda barındırılan tutuklulardan Kurum İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla 16 tutuklunun tek kaldığının bildirildiğini ifade etti.
Adalet Bakanı, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığıyla yapılan yazışmaya verilen cevap doğrultusunda soru önergesini yanıtladı.

Bakan Ergin, Silivri Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde hâlen l, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 No'lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumları ile Açık Ceza İnfaz Kurumunun faaliyette bulunduğunu, bu infaz kurumlarından Silivri l ve 2 No'lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarının faaliyete geçirilerek 28 Şubat 2011 tarihinden itibaren tutuklu ve hükümlü kabulüne başladığını söyledi.
Bakan Ergin, Soru önergesine konu edilen 54 tutuklunun, kampüste iki adet yeni infaz kurumunun açılması ve ceza infaz kurumlarının düzeni ve güvenlik durumları gözetilerek, Silivri 4 ve 5 No'lu Ceza İnfaz Kurumlarından yeni açılan infaz kurumlarına nakledildiklerini kaydetti.
 

"Ayrı odalar"

Nakledilen tutukluların, nakil ve diğer işlemlerinin, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 9 ve 113. maddelerine göre yapıldığına işaret eden Adalet Bakanı, Kanunun 9. maddesiyle, örgütlü suçlardan mahkûm olanların ve tutuklu yargılananların yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında barındırılacaklarmın belirtildiğini söyledi.

Adalet Bakanı, Kanunun 113. maddesinde ise tutukluların, maddi imkanlar el verdiğinde suç türlerine ve taşıdıkları güvenlik riskine göre ayrı odalarda barındırılacaklarının, aralarında husumet bulunanlar ile iştirak halinde suç islemiş olanların aynı odalarda barındırılamayacakların ve birbirleriyle temas etmelerini engelleyecek tedbirlerin alınacağının hüküm altına alındığına işaret etti.
 

"Hücre değil"

Kurum tarafından yapılan uygulama ve alınan idare ve Gözlem Kurulu Kararının, adı geçen tutuklulardan birisinin vekillerince şikayet yolu ile Silivri infaz Hâkimliğine götürüldüğünü belirten Adalet Bakanı, Silivri İnfaz Hâkimliğince verilen 9 Mart 2011 tarihli Kararda, ileri sürülen şikâyet ve itirazlara yönelik yapılan değerlendirmede mevzuata aykırılık bulunmadığı nedenlerine dayalı olarak ret kararı verildiği; bu karara karşı yapılan itirazın Silivri Ağır Ceza Mahkemesince incelendiği ve Silivri İnfaz Hâkimliğinin şikayete konu edilen hususlara dair usul ve yasaya uygun bir şekilde ayrıntılı olarak inceleme yaptığının tespit edildiği ve itirazın reddine dair karar verildiğini kaydetti.

Adalet Bakanı, her iki kararda da tutuklunun kalmış olduğu yerin hücre olmadığının ve tüm haklardan yararlandırdığının tespit edildiğini söyledi.

Bakan Ergin ayrıca, Silivri l ve 2 No'lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarının inşaat hâlinde olduğu ve yeterince ısıtılmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı, hükümlü ve tutukluların her infaz kurumunda olduğu gibi, şikâyet ve talepleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

cumhuriyet