Emniyet ülke çapında polisin 2 bin 47, özel güvenliğin 254 kişinin güvenliğini sağladığını açıkladı.

Polis ve özel güvenlik şirketlerinin koruduğu kişi sayısında son yıllarda önemli bir artış yaşanmaya başlandı. 2010'da polis tarafından korunan kişi sayısı bin 630 kadarken bu yıl sayı 2 bin 47'ye yükseldi. Emniyet yetkilileri söz konusu kişilerin 466'sının özel koruma, 952 sinin lakın koruma, 679'unun ise çağrı üzerine koruma kategorisinde olduğunu söyledi. 11 konutun ise ayrıca korunduğu belirtildi.

SAVCILAR DA LİSTEDE

Korunanların 693'ünü hakim ve savcılar, 255'ini askeri personel, 158'ini ise yakını gereği olanlar oluşturuyor. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na göre korunan kişilerin güvenliğini 4 bin 713 polis sağlıyor. Vali Yardımcısı başkanlığında toplanan Özel Güvenlik Komisyonları da can güvenlikleri nedeniyle yakın koruma talep eden 254 başvuruya onay verdi.

SİLAHSIZ KORUMA İMKANI

Emniyet Genel Müdürlüğü, 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu'nda değişiklik yapmak için çalışma başlattı. Tasarı silahlı yakın koruma hizmetinin "silahsız" olarak da verilmesine imkan tanınıyor. Can güvenliği riski taşıdığı belirlenen kişiler Valiliklerden izin alarak özel güvenlik şirketlerinden silahsız "bodyguard" tutabilecek.

Emniyetin "kişi koruma" uygulamasına bazı kolaylıklar getirildi. Korunacak kişiden silahları muhafaza etmeye yükümlü olduğundan silah bulundurmaya ruhsal bakımdan sakınca olmadığına dair doktor raporu isteniyordu.
Bu durum "Müracaat edenlerin hayat bütünlüğüne yönelik tehdit görülürse doktor raporu istenmeyecek olarak" değiştirildi.

KİMLER KORUMA TUTTU?

Silahlı bodyguardlarca korunan ünlü isimler arasında şu isimler var.

İbrahim Tatlıses, Sezen AksuMehmet Ali ErbilCem Boyner, Rahmi Faruk Eczacıbaşı, Füsun Eczacıbaşı, Murat Eczacıbaşı, Ahmet Hamoğlu, Turgay Ciner, Cavit Çağlar oğlu Mustafa Çağlar, TAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sani Şener, Doğuş Holding patronu Ferit Şahenk ve eşi Dianne Şahenk, Mehmet Ali Yalçındağ, Dilek Sabancı, Sibel Kutman yer alıyor.

Bu listeyi, TUSİAD, TOBB üyeleri, belediye başkanları ile bazı rektörler takip ediyor.

REKOR İSTANBUL'DA

Özel güvenlikle korunan 254 kişinin yüzde 80'i İstanbul, Ankara, Rize ve Bursa'dan oluşuyor. İstanbul'da 112, Ankara'da 25, Rize'de 31, Adana'da 5, İzmir'de 8, Bursa'da 13, Konya'da 7, Kayseri'de 4, Malatya'da 7 ve Sakarya'da 3 kişi silahlı "yakın" koruma hizmeti alıyor.

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ