Sporda şiddet ve düzensizliği önlemeye yönelik kanunda yapılan değişikliği onaylamaması için Abdullah Gül'e mektup gönderen AKP'li Şamil Tayyar ilginç açıklamalarına devam etti.

NTV Spor Radyo'da Bülent Yüksel'in sunduğu '13' adlı programın canlı yayınına katılan AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, kanunda yapılan düzenlemeyle birlikte şike nedeniyle hiç kimsenin hapis cezası almayacağını, şike operasyonunun da "x şahısa dokunulunca" sona erdirildiğini iddia etti.

Şamil Tayyar'ın Bülent Yüksel'e yaptığı açıklamalar şöyle;

Sporda şiddet kanunu yaklaşık 7 ay önce çıktı. Seçimden önce TBMM tatile girmeden apar topar çıkarıldı. Seçimden önce çıkarılan son kanunlardan biriydi. Tüm spor kulüpleri sadece holiganların cezalandırılacağını düşünüyorlardı ki destek verdiler. Ancak daha sonra şike operasyonu çıkınca feryat etmeye başladılar. Tutuklamalarla birlikte kıyamet koptu. Ondan sonra da bu kanunun değiştirilmesi için "operasyonlar devam ederse tüm kulüpler batar, çok büyük sıkıntılar doğar" argümanı üzerinden 4 partiyi de ikna ettiler gibi görünüyor.

‘MEZARLIKLAR KENDİNİ VAZGEÇİLMEZ SANAN İNSANLARLA DOLU’
Bu gerekçelere dayanarak kanun çıkaracaksak Balyoz'u da Ergenekon'u da ortadan kaldırmamız gerekir. Onlar da terörle kim baş edecek demişlerdi. Karşıyaka mezarlığı kendini vazgeçilmez sanan insanlarla dolu. Herkesin yeri doldurulabilir. Kimse vazgeçilmez değildir. Kişiye özel ve af niteliğinde asla bir yasal düzenleme yapılamaz. Ben olsam da sen olsan da Aziz Yıldırım olsa da mümkün olmaz. Örtülü af niteliğinde bir düzenleme yapılıyor. Bu kanunla birlikte artık çeteleşmenin önüne geçmek imkansız olacak. Devam eden şike operasyonu da ortadan kalkacaktır. Bu suçun sadece miktarı azaltılmıyor, çete suçu olmaktan çıkarılıyor. Bu yanlışları ortaya koymak adına bir mektup yazdım. Bunu imzalarsanız az önce belirttiğim sıkıntılar dolar dedik. İyi güzel ama siz iktidar partisinin milletvekilisiniz. Doğrudur. Bunun kulisini yapan kulüp temsilcileri spor sektörü batar, 50 yıl geriye gideriz argümanı üzerinden partileri ikna ettiler.

‘YILDIRIM DEMİRÖREN KOMİSYONA GİRİP İTİRAZ EDEN VEKİLLERİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI’
Ben sayın Cumhurbaşkanı'nın da kanunu onaylaması için böyle bahaneler kullanabilirler diye mektup yazdım. Beşiktaş başkanı Demirören, Nihat Özdemir, Göksel Gümüşdağ, bu teklif Adalet komisyonunda görüşülürken salona kadar geldiler ve milletvekillerini markaja tuttular. Muhalefet milletvekili teklifte değişiklik isteyince Demirören yanına giderek engellemeye çalıştı. Bir milletvekili karşısında korkarak kaçıp gider dediğiniz kişiler mecliste bunları yaptılar.

‘X ŞAHISA DOKUNULDUĞU ANDA ŞİKE OPERASYONU DURDURULDU’
Ben mektupta diyorum ki spordaki Ergenekon'a yenik düştük. Sıradan isimlerden bahsetmiyoruz. Eğer bunun üzerine ciddiyetle gidilirse Ergenekon'un finansal kaynaklarına ulaşılabilir demiştim. Ergenekon 10. dalgada durdu, şike operasyonu da x şahısa dokunulduğu anda durduruldu, daha ileri gidemedi. X şahısı herkesin çok iyi anladığını düşünüyorum.

Siyasi partiler 50 milyon kişiyi ilgilendiren kulüplerle çatışma yolunu seçmemiş de olabilirler. Mektupla kamuoyu ayağa kalktı. Demek ki bir hassasiyet var. Teklif o kadar kısa sürede meclise geldi ki, 3 günde geçti.

Nasıl bir içerikle teklifin geleceğini bilmeden bir şey söyleyebilir miyiz? Kulüp temsilcilerinin grup başkanvekilleriyle yaptıkları görüşmelerden haberimiz bile olmadı. Bülent Arınç belki bakan olması nedeniyle bilgi sahibiydi ve tepki gösterdi. Onu bilemiyorum. Ama benim milletvekili olarak haberim yoktu. Size bilgi vermezlerse, anlatmazlarsa, 2 günde meclisten geçirmeye kalkarlarsa biz de tepkimizi gösteririz. Bununla neyin amaçlandığını sorgulamamız gerekiyor. Ben görevimi yaptım. Bu bir şey ifade eder mi bilmiyorum. Yapabileceklerim bu kadar. Ne yapayım, kendimi mi yakayım Çankaya Köşkü'nde?

Şike suçluları hapis cezası almayacak

Mahkemeler üst sınırdan değil alt sınırdan ceza verir zaten. 1 yıl ceza alır, iyi halden indirim olur, para cezasıyla çıkar. Suçun işlendiği tarihteki mevzuat geçerlidir. 1 yıl hapis cezası verildiği zaman aynı zamanda paraya çevrilir. Peki bunu neden koyuyorsunuz? Tümden göz boyama.(ntvsporradyo)

TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Futbolda şike soruşturması kapsamında tahliye talepleri, "Tutuklama tarihinden bugüne kadar dosyadaki delillerde şüpheliler lehine tutuklama sebeplerini ortadan kaldırabilecek bir değişikliğin bulunmaması", "Mevcut delil durumu" ve "kuvvetli suç şüphesi" gerekçe gösterilerek reddedildi.(dha)