SİİRT

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ile heyelanın meydana geldiği Maden köyündeki özel bakır işletmesinin bulunduğu alanda incelemelerde bulundu, enkaz altında kalan işçilerle ilgili yürütülen arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Tutulmaz, dün saat 21.00 sıralarında heyelan ve ardından göçük meydana geldiği bilgisinin kendilerine ulaştığını söyledi.

Çalışmalar güçlükle yapılıyor

Hızlı bir şekilde harekete geçerek Siirt başta olmak üzere Diyarbakır, Batman, Van ve Erzurum'dan arama kurtarma ekibi talep ettiklerini aktaran Tutulmaz, olayın vehametini anlamalarının ardından AFAD Başkanlığı ile irtibata geçerek Diyarbakır, Batman, Bitlis, Van, ve Erzurum'dan arama kurtarma ekiplerini hızlı bir şekilde bu alana yönlendirdiklerini aktardı.

Tutulmaz, gecenin ilerleyen saatlerinde de heyelan sahasında akmaların yaşandığını vurgulayarak, bunun çalışmaları güçleştirdiğini dile getirdi.

4 işçinin cesedine ulaşıldı 

Tutulmaz, şu ana kadar 4 işçinin cesedine ulaştıklarını ifade ederek, tespitlerine göre toprak altında 12 işçinin bulunduğunu anlattı.

"Cumhuriyet Başsavcılığımızca konuya el konuldu"

Vali Tutulmaz, olayın sebebinin araştırıldığını, bu kapsamda başlatılan soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

"Heyelanın oluş sebebi çok miktarda yağan yağmur gibi görünmekte ancak insani bir kusur olup olmadığı, işletme ya da çalışanlardan kaynaklanan bir kusurun olup olmadığı konusunda çalışmalar devam ediyor. Cumhuriyet Başsavcılığımız konuya el koymuş durumda. Ayrıntılı bir şekilde sebepleri araştırılacaktır." diyen Tutulmaz, bir yandan da ailelerin ve tüm ülkenin beklentilerini hızlı bir şekilde sonuçlandırma gayreti içerisinde olduklarını belirtti.

"Coğrafya çok zor, eğimi çok yüksek bir coğrafya"

AFAD Başkan Vekili Bilden de 90 kişilik ekiple arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Şu an 4 can kaybının olduğunu belirten Bilden, 12 işçinin ise hala toprak altında olduğunu aktardı.

Gece 2 helikopter bir de CASA uçağıyla bölgeye intikal ettiklerini anlatan Bilden, "Genelkurmay Başkanlığımızca tahsis edildi. 3 arama kurtarma köpeğimiz de burada. 02.00'ye kadar arama kurtarma ekiplerimiz köpeklerle arama çalışmalarını sürdürdü. O saate kadar 3 cansız bedene ulaştık. Bundan sonra da iş makineleriyle müdahale etme kararı aldık." ifadelerini kullanan Bilden, şöyle devam etti:

"Amacımız çok sürmeden ailelerimizin beklentisini sona erdirmek ve yine ümit ediyoruz ki canlı ulaşmak. Canlı ulaşamasak da mutlaka cansız bedenlere ulaşmak ve ailelerine cenazeleri teslim etmek. Büyük bir titizlikte çalışıyoruz çünkü coğrafya çok zor ve eğimi çok yüksek."

Kaynak: AA