İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’nde ferda gerçekleştirilecek çalıştaya İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İstanbul İlçe Kaymakamları ve İstanbul Valiliği İstanbul Halk Sağlığı, Tütün Kontrol Kurulu, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyeleri katılacak.

Çalıştayda, dumana yılda kısaca 40 bilyon teklik ödeyen ve averaj rastgele 3 yetişkinden birinin sigara ile öteki yaman ürünlerini tükettiği Türkiye’de mestur mekanlarda yaman ürünleri tüketilmesiyle mücadelenin bilgileri görüşülecek.

Çalıştaya ev sahipliği meydana getirecek bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Tütün endüstrisinin, yaman kontrolündeki çabaları kesme ve telef girişimlerine karşın devletimizde mücadelede sevindiren gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak yaman endüstrisinin yaman kontrolü çabalarında aksi etkilere kez anahtar ameliyat de kâffesi hızıyla bitmeme ediyor” dedi.

Sigarayla savaşmada önce günkü kararlılığın sürdüğünü vurgulayan Dr. Mustafa Aydın, “Sigara dünyada bulunmayan oluncaya denli sigarayla savaşacağız. Ve tığ bu mücadeleyi Allah'a tapınma boy bos denli yapıyoruz. Tüm yasaklamalara karşın sigara yasağının delindiğini de görmekteyiz. Nargile bu konudaki en can alıcı örneği oluşturuyor. Gençler ortada gitgide popülerleştirildi. Nargile gençlere baş döndürücü arı sergileniyor. Sigarada nikotin varken nargilede hem nikotin bununla beraber bağımlılık fail kimyasallar var. Gençler nargile partisi yapıyor. Bu iri müşterek problem” halinde konuştu.

“SİGARA, YAŞAM HAKKIMIZA VE GELECEĞİMİZE KURULAN BİR TUZAKTIR”

Sigaranın hem maddesel bununla beraber içsel zararlarına da yer veren Dr. Aydın, “Dünya Sağlık Örgütü tespitine uyarınca sigaraya sunulan rastgele müşterek doların karşılığı kısaca 1,5 dolarlık esenlik masrafına kez açıyor. Sigara, hayat hakkımıza ve geleceğimize kurulan müşterek tuzaktır. Can düşmanımızdır. Ya öldürür veya süründürür. ‘Sigara sağlığa zararlıdır’ söylemi, topluma dünyalık ergin müşterek slogandır. Ancak, bu sloganın gerçeği ne seviyede yansıttığı sorgulandığında, sigaranın esas etkilerini maskelemek ve sigarayı arı açıklamak maksadı ile uydurulan müşterek motto bulunduğu anlaşılacaktır” ifadelerinde bulundu.

Türkiye’nin yaklaşan dönemlere denli dünyanın dürüstlük yaman tüketen ülkelerinden bir tanesi bulunduğunu hatırlatan Dr. Aydın, “Ülkemizde 1998 senesinde çıkan 4207 stratejik Yasa’nın 2008 yılından itibaren kapsamı genişletildi ve ukubet sistemi de ağırlaştırıldı. Bu sayede yaman kontrolünde endamsız müddet içinde baş döndürücü ehemmiyetli ve de takdire layık evolüsyon büküm edildi. Sağlık Bakanlığı’nın 1980’lerin sonlarında başlatmış bulunduğu çabalar, Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni 2004 senesinde onaylamasıyla çelim kazanmıştır. 2008 yılından buyana dünyanın en mütekâmil yaman kontrolü yasalarından birine sahibiz. Ancak kâffesi çabalara rağmen, yaman kullanması halen Türkiye’nin dürüstlük esenlik problemlerinden birini oluşturmaktadır. Nüfusun kısaca üçte bir tanesi maatteessüf halen yaman kullanmaktadır.

Sigaranın kez açmış bulunduğu esenlik sorunlarının tanılama ve tedavisi düşüncesince yapılacak masraflar da dikkate alındığında yaman kullanımının kazançlı yükü şimdi da artacaktır. İnsanlar beslenme, eğitim, giyim, canlılık vb. muhtelif amaçlarla güven harcarız. Bu cins masraflar şahısların hayatı ve gelişim göstermesi düşüncesince lazım bulunan harcamalardır. Buna yanıt sigara satın onama etmek düşüncesince meydana getirilen gider sağlığı bozan gider olup onama edilemez müşterek gider türü kendisine düşünülmelidir” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

Kaynak: HABER7.COM