ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, her soru için rastgele verilmesi gereken değerler, sehven sıralı olarak verildiğinden bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin, doğru cevap olması durumunun ortaya çıktığını belirterek, ``Bugüne kadar incelenen çok sayıda soru kitapçığından bu dizilişi fark ederek cevap seçeneğine yönelen tek bir adaya bile rastlanmamıştır`` değerlendirmesinde bulundu.

Demir, YGS`ye giren adayların e-posta adreslerine gönderdiği mektupta, ``Çok değerli öğrenciler, 27 Mart 2011 günü hayatınıza sadece bilgilerinizle yön vermenizi sağlayacak bir sınav organize ettik`` ifadelerini kullandı.

Bu sınav sonucunda sadece hak edenin, hak ettiği üniversiteye yerleşebilmesi için gerekli ortamı hazırladıklarını belirten Demir, sınav güvenlik tedbirlerinin birçok kimse tarafından takdir edildiğini, bazılarının da bu önlemleri sınav stresini artırıcı etkenler olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Sınav bittikten sonra tüm kamuoyu önünde bazı tartışmaların yaşanmaya başladığını belirten Demir, basına verilen soru kitapçığının, ÖSYM`nin hazırladığı master soru kitapçığı olması gerekirken, gereksiz yere master soru kitapçığından basitçe türetilmiş bir kitapçık olduğunu kaydetti.

Demir, ``Bu soru kitapçığı, sınav bittikten sonra türetildiğinden ve sınava giren hiçbir adaya verilmediğinden hiçbir adaya üstünlük sağlanması söz konusu olmamıştır`` görüşüne yer verdi.

-HAM PUANLARI ÜZERİNDEKİ İSTATİSTİKSEL DEĞERLENDİRMELER-

Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerlerinin de rastgele değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

``Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler, sehven sıralı olarak verildiğinden oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin, doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır.

Tüm sınav evrakı gibi soru kitapçıklarının da hazırlanması `kapalı dönem` olarak ifade edilen ve tüm dünyadan izole bir ortamda hazırlandığından bu dizilişin ÖSYM çalışanları dahil dışarıdan herhangi biri tarafından bilinmesi imkansızdır. Bugüne kadar incelenen çok sayıda soru kitapçığından bu dizilişi fark ederek cevap seçeneğine yönelen tek bir adaya bile rastlanmamıştır. Sınavda adaylar tarafından kullanılan soru kitapçıklarının incelenmesi devam etmektedir.

Ayrıca tüm adayların ham puanları üzerinde yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda normal dışı hiçbir durum görülmemiştir.``

-``GEÇEN YILLA KARŞILAŞTIRILDIĞINDA NORMAL DIŞI BİR DURUM YOK``-

Mektupta, İstanbul-Eyüp bölgesinde kız öğrencilerin sınava girdiği okullar konusuna da değinen Demir, bu durumun söz konusu bölgede sınava girme talebini karşılayacak yeterli kapasite olmadığından ve bölgeye yerleşimde kız öğrencilere öncelik verilmesi nedeniyle ortaya çıkmış bir sonuç olduğunu belirtti.

Demir, ÖSYM`nin bu yolla sınavda hiçbir adaya üstünlük sağlamasının asla söz konusu olmadığını kaydetti.

YGS sınavı sonuçlarına ilişkin olarak da Demir, ``Bugüne kadar yapılan cevap kağıdı okumalarının sonuçları geçtiğimiz yıl yapılan YGS sonuçlarıyla mukayese edildiğinde normal dışı bir durumun olmadığı ve sınavın adil ve doğru yapıldığı gerçeğini ortaya koymaktadır`` dedi.

Demir, öğrencilere LYS`de başarılar diledi.

AA