Soma'daki eroin faciasına bağlı davanın 42'nci oturumu tamamlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, mevkuf sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden mesul üç posta amiri Mehmet Ali Günay Çelik, 40 tutuklanmadan sanıktan 26'sı ile kıygın aileleri ve avukatlar katıldı.

Duruşmada, henüz önceki verdiği ifadelerde paradoks bulunduğu öne sürülen şevahit izole bant sorumluları, Serdar Tavukçu ve Recep Doğan ile şalterci Ramazan Akkuş'a, mevkuf ve tutuklanmadan sanıklar ile maznun avukatları çeşidinden istifham yöneltildi.

Sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, bu noktada madenci ailelerini kastedip, 'Seyirci baskısı altındayız. Yeteri denli defans yapamıyoruz' demesi hakkında salonda mevcut madenci aileleri, 'Seyirci değiliz' halinde tepkime verdi.

Salondaki gerginlik, murafaa başkanı Aytaç Ballı'nın müdahalesiyle sonlandırıldı.

Mahkeme heyeti, tutuklanmadan sanıklardan eroin teknikeri Mehmet Uçkun'un ifadesini baştan aldı.

'Nerede olduğumu hatırlamıyorum'

Mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın görüngü haset sayaç 14.37 sıralarında normalde 50 ppm'i aşmaması müstelzim sensöründeki değerin 523 ppm'e denli yükseldiğini, bu tam nerede bulunduğunu sorması hakkında Uçkun, 'Olay hemen sonra gidiş geliş kazası geçirdim ve kafatasımda 2 fay oldu. Dinamit atımına gitmiş olabilirim. Hatırlamıyorum' diyerek yanıt verdi.

Hayatını kaybeden madenci kardeşlerden Sami ve İlkay'ın ağabeyi Sezai Yıldırım ise murafaa nezdinde verdiği ifadede, 2005 yılından buyana madencilik yaptığına değinerek, 'Kullandığımız maskeler, ferdi halaskâr maskesi değildi. Ferdi halaskâr maskesi olsaydı, ihtimal kardeşlerim ölmezdi. Bu maskeler, faciadan sonraları kullanılmaya başlandı' diyerek konuştu.

'Teknik başöğretmen Adalı işçileri madende gösterip ferdî işlerini yaptırıyordu'

Faciada S panosunda etkin benzeri Muhammet'i kaybeden Derya Girgin de mevkuf sanıklardan İsmail Adalı'nın madende etkin işçilere eke bastırıp o güneş mesaideymiş kabil gösterdiğini, fakat madene sokmayarak, köpeklerine baktırdığını ve ferdî işlerini yaptırdığını encam sürdü.

Duruşmaya, yarına denli aralık verildi.

Kaynak: AA