Lübnan’da kaçırılan iki Türk pilotun yeri henüz bilinmiyor ancak yaşadıkları bilgisini Lübnan makamları Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız’a iletti. Türkiye, Lübnan makamları aracılığıyla, Suriye’de kaçırılan Lübnanlı Hacıların liderliğini de üstlenen Şeyh Zugeyb’e de, “Bizim Hacıların kaçırılmasında bir rolümüz yok. Nerede olduklarını bilmiyoruz. Hacılarla Türkiye arasında bir bağlantı kurmak doğru değil. Bu haksız bir bağlantı. Biz bu işin içinde değiliz ama ona rağmen iki yıldır elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bizim ulaşabildiğimiz isimlerde olsalardı çoktan de bırakılırdı. Biz Hizbullah bağlantısı kurmuyoruz, siz de bağlantı kurmayın. Samimiyetimize inanın, Suriye ile ilişkilendirilmesi Türkiye’ye haksızlık” mesajı gönderdi.

Öte yandan yetkililer, pilotların serbest kalması için en az 20 gün zaman gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Şeyh’e mesaj Lübnan makamları aracılığıyla iletildi. Özyıldız önceki gün de Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Dışişleri Bakanı Adnan Mansur ile bu defa yüz yüze görüştü. Özyıldız, pilot Murat Ağca ve Murat Akpınar’ın ailelerine de düzenli olarak aldığı bilgileri aktardı. Lübnan’da daha önce kaçırılan bir Türk işçi ile işadamanının 20-25 gün arasında serbest bırakıldığına işaret eden yetkili, “Öldüklerine dair bir haber yok. Haber olmaması önemli. Bu defa da kaptanların serbest kalması için en az 20 günlük zaman lazım” dedi.

Güvenlik azami düzeye çıkartıldı


Olay sırasında 8 kişinin bulunduğu minibüsten sadece 2 kaptanın kaçırılmasının ardından başta Beyrut olmak üzere Lübnan’da Türklere yönelik güvenlik önlemleri de arttırıldı. THY seferlerinde ek güvenlik önlemleri uygulanırken, Büyükelçilik personelinin de koruma sayısı arttırıldı. Seferden dönen Türk kabin amirleri ise Türkiye'de de ifade verdi. Kaçıranların görünüşleriyle ilgili ayrıntılı bilgi alındı.

Kilit isim Berri


Kaptanların bulunması için kilit isim ise Meclis Başkanı Nebih Berri. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Berri ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Büyükelçi Özyıldız’ın da Berri ile sıkı temasta olduğu belirtildi. Şii olan Berri’nin kaçıranlarla ilgili kilit rol oynadığı ve Şeyh Zugeyb başta olmak üzere önde gelen Şii liderlerle temasta olduğu ifade edildi.

Riski gördü, askeri çekti

Türkiye’nin Lübnan’ın güneyinde görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nden karada görev yapan 250 askerini çekme kararının ardında ise Türkiye ile ilgili artan tehdit algılamasının olduğu öğrenildi. Pilotlardan önce Lübnan’da kaçırılan işadamı Tufan Tekin ve bir işçinin ardından Büyükelçi Özyıldız, Ankara’ya Türklerin hedef olabileceği uyarısında bulunmuştu. Yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin girişimlerine karşın Suriye'de kaçırılan Lübnanlı Hacılar konusunda ilerleme sağlanamadığına da işaret edilmişti. Dışişleri’nden bir yetkili, “Bir süredir Lübnan’da Türkiye’nin görünürlüğünün azaltılması gündemimizdeydi. Türk bölüğü özellikle Hizbullah’ın etkili olduğu güney bölgesinde görev yapıyordu. Bunun için BM ile de temas kurduk ve bir sorun olmayacağı bilgisini aldıktan sonra kararımızı uygulamaya geçirdik. Lübnan’daki BM Deniz Gücü’nde ise Türkiye katkı vermeye devam edecek” bilgisini verdi.

13 Ağustos 2013

Cumhuriyet