Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, seralarda ticari fide üretiminde perlit kullanılmasının ülke ekonomisi ve yetiştiriciler için daha avantajlı olduğunu söyledi.

Varış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, perlitin bir çeşit kaya olduğunu, bin derecede ısıtılıp toz haline getirilerek seralarda, topraksız fide ve sebze yetiştirilmesinde kullanıldığını belirtti.

Perlitin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sonucunda steril hale geldiğini ifade eden Varış, "Perlit, bin dereceye kadar ısıtıldığı için tamamen steril ve bunda hastalık, zararlı görülme olasılığı yok. Perlit hiçbir hastalık, zararlı olmadan size garantili fide üretimi sağlıyor." dedi.

Seralarda topraksız tarım ortamı olarak torf ve kaya yünü de kullanıldığını ancak üreticilerin en steril, en kaliteli ve ucuz ortamı kullanmaları gerektiğini vurgulayan Varış, perlitte, topraksız yetiştiriciliğin torf ve kaya yününe göre daha uygun olduğunu bildirdi.

"Türkiye, dünyanın perlit yatağının büyük kısmına sahip"

Varış, Türkiye'nin perlit yatakları açısından oldukça zengin olduğunu aktardı.

Dünyadaki yaklaşık 7 milyar ton perlitin 4,5 milyar tonunun Türkiye'de bulunduğunu dile getiren Varış, "Seracılıkta topraksız kültürde kullanılan perlitin metreküpü 300 lira, torfun metreküpü 500 lira, kaya yününün metreküpü ise 750 lira civarı. En ucuzu kendi ürünümüz olan perlit. Perlitte fide üretmemi hem ülke ekonomisi hem de yetiştiricilerimiz için daha avantajlı." diye konuştu.

Kaynak: AA