Blaise Misztal, Amerika'nın Sesi ile yaptığı mülakatta (VOA) "Yerel seçimlerden hala kesin sonuçlar alınmamış olsa da, ortaya çıkan genel tablo Türkiye'nin hala siyasi gerginlik ortamından çıkamamış olduğudur" diye düşünüyor. Misztal şöyle diyor:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini hedef alan geniş çaplı yolsuzluk suçlamalarıyla yaklaşık üç aydır devam eden çalkantıya rağmen yerel seçimler net bir çözüm getiremedi. Hatta seçimler toplumun ne denli bölünmüş olduğunu ortaya koydu. Son yerel seçimlerin yapıldığı 2009 yılından bu yana halkın çizgisi çok az değişti, bu değişim muhalefetin hanesine yazıldı."

Blaise Misztal "Yerel seçimler fazla bir değişiklik getirmedi, siyasi karmaşa devam edecek gibi görünüyor" düşüncesini dile getirdiği mülakat sırasında "Önemli olanın tarafların bundan sonra nasıl hareket edeceğini" belirtiyor ve "Başbakan Erdoğan, seçim gecesi yaptığı konuşmada kutuplaştırıcı söylemini yumuşatmadı veya giderek artan otoriter yaklaşımından geri adım atacağına dair bir işaret vermedi" görüşünü öne sürdü. 

"HABERLER, SEÇİMLERİN ADİL BİR ORTAMDA YAPILMADIĞI HİSSİNİ VERDİ"

Muhalefetin nasıl davranacağının da önem kazandığını kaydeden Misztal, "Muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını iddia edebilir. Seçim gecesi boyunca bazı ilginç usulsüzlük yöntemlerinin haberleri geldi, bunlar arasında hile, elektrik kesintileri ve farklı haber ajanslarından gelen farklı sonuçlar da dahildi. Bu tür haberler, seçimlerin adil bir ortamda yapılmadığı hissini verdi ve halkın sokaklara dökülebileceği, durumun daha da gerginleşeceği kaygılarına yol açtı" şeklinde konuştu. Misztal şöyle devam ediyor:

"Ancak muhalefet seçimden alınan sonuçlar neticesinde sadece Erdoğan aleyhtarı bir kampanya yürütmenin seçim kazanmaya yetmeyeceğini de anlayabilir. Ancak AKP'nin rakipleri kendi siyasi platformlarını geliştirir ve bunları halka daha iyi anlatabilir ve hatta bir koalisyon cephesi oluşturabilirse, Türkiye demokrasisi seçimlerden güçlenerek çıkar."

Blaise Misztal, "Bu seçimler sonrasında Türk siyasetinde neler beklenebilir?" sorusuna ise "Bu seçimler net sonuç getirmedi aksine mevcut güç savaşının devamına işaret etti. İstikrardan ziyade Türkiye'yi yeni bir karışıklık ortamına itti" karşılığını verdi.





Cumhuriyet