SAVCI: SORUŞTURMA İÇİN İNCELEME YAPILDI

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ölümüyle ilgili, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın da aralarında bulunduğu 30 kamu görevlisi hakkındaki suç duyurusu, Ulusal Yargı Ağı Projesi’ne (UYAP) 2011/192 soruşturma numarasıyla kaydedildi. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu’nun soruşturmaya ilişkin ön inceleme yaptığı belirtildi.

Dink ailesinin avukatı Halavut, soruşturmanın başlatılmadığı şeklindeki açıklamalara tepki gösterdi

‘Savcılık baskı altında’

© Agos Gazetesi Genel Yönetmeni Hrant Dink’in ölümüyle ilgili 30 kamu görevlisi hakkındaki suç duyurusu, Ulusal Yargı Ağı Projesi’ne 2011192 soruşturma numarasıyla kaydedilerek 25 Ocak’ta işleme kondu. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu’nun, soruşturmaya ilişkin ön inceleme yaptığı belirtildi.

İstanbul Haber Servisi - Agos Gazetesi Genel Yönetmeni Hrant Dinkin ölümüyle ilgili, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Özün de aralarında bulunduğu 30 kamu görevlisi hakkındaki suç duyurusu, Ulusal Yargı Ağı Projesine (UYAP) 2011192 soruşturma numarasıyla kaydedilerek 25 Ocakta işleme kondu. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlunun, soruşturmaya ilişkin ön inceleme yaptığı belirtildi. Dink ailesi avukatları, soruşturmayı yalanlayan açıklamaların savcıyı baskı altına almayı amaçladığını vurguladılar.

Dink ailesi, 17 Ocakta savcılığa yaptıkları suç duyurusunda, 30 kamu görevlisinin, İhmali davranışla adam öldürmek, delilleri gizlemek ve yok etmek gibi suçlardan yargılanmalarını talep ederek Şüpheliler aldıkları bilgileri değerlendirmiş olsalardı, yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirerek önlem almış olsalardı Dinkin öldürülmesine engel olacaklardı. Olmadılar. O halde eylemleri ihmal yoluyla insan öldürmedir dediler. Savcılık, iddiaların terör suçu kapsamında olması nedeniyle, memurların yargılanmasına ilişkin 4483 sayılı yasadaki süreci işletmedi. Suç duyurusu üzerine 25 Ocakta soruşturma başlatıldı.

Avukattan tepki

Dink ailesinin avukatı Cem Halavut, Dinkin 2007de ölümüyle ilgili Trabzon ve İstanbul emniyeti ve Trabzon Jandarma görevlisi 30u aşkın kamu çalışanı hakkındaki soruşturmanın yalanlandığı açıklamalara tepki gösterdi. Amaç savcıyı baskı altına almak ve soruşturmanın önünü tıkamak diyen Halavut, dün saat 16.00 sıralarında gelerek soruşturmayı yürüten savcı Çavuşoğlu ile görüştü. Halavut, Dink ailesinin suç duyurusunun 25 Ocakta işleme konulduğunu kaydederek CMKye göre bir suç ihbarını alan savcı suçun oluşup oluşmadığını araştırmak için bir soruşturma başlatır. Suçla ilgili şüphelileri tespit eder. Eğer dava açılması gerektiğini düşünürse iddianame düzenler. Şimdi, dilekçemizde belirttiğimiz kişilerin eylemlerinin, Dinkin ölümünde bir etkisinin olup olmadığı inceleniyor. Bu kişiler hakkında şüpheli olarak soruşturma açılmış bulunuyor. UYAPta, müştekilerin adı var ancak hazırlık soruşturması olduğu için şüpheli ismi yer almıyor diye konuştu. Soruşturmayı yalanlayan kişilerin Dink ailesinin şüpheli olarak şikâyet ettiği kişiler olduğuna dikkat çeken Halavut, şöyle devam etti:

Bakanlığın yaptığı açıklamalar doğru değil. Bakanlığın, hiç kimsenin devletin koruma şemsiyesi altına girmeden hukuk önünde yargılanabileceğini destekler nitelikte bir açıklama yapmasını beklerdik. Bu soruşturma AİHM kararının uygulanması için atılan ilk adım.

İÇİŞLERİ BAKANI: HENÜZ SORUŞTURMA YOK

İçişleri Bakanı Atalay ise Dink davasındaki gelişmelerle ilgili olarak “Bu konuda epey bilgi kirliliği var. İdare olarak bize gelen bir konu yok. AİHM kararı ve ailenin avukatlarının savcılığa başvurusu sonucu konu gündeme geldi” dedi. Soruşturma başlatıldığı haberinin de doğru olmadığını öne süren Atalay “Savcılığa başvurudur bu. Savcılık ne yapacak onu beklemek lazım” diye konuştu. Dink ailesi avukatları, Atalay’ın açıklamalarının savcıyı baskı altına almayı amaçladığını belirtti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalayın açıklamaları kafaları karıştırdı

Henüz soruşturma başlatılmadı

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gazeteci Hrant Dinkin öldürülmesine ilişkin davada aralarında eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrahın da bulunduğu 30 kişi hakkında soruşturma başlatılmasıyla ilgili, Savcılığa başvurudur bu, henüz soruşturma da başlatılmış değildir. Savcılık bundan sonra ne yapacak, onu beklememiz lazımdedi.

Atalay, 95. Dönem Kaymakamlık Kursu kapanış törenine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Polislere verilen askerlik müjdesini kaymakamlar da bekliyor. Böyle bir müjdeli haberiniz var mısorusu üzerine Atalay, şunları kaydetti: Kaymakamlarımıza böyle bir müjde vermiyoruz, veremiyoruz. Bizim o çalışmamız polislerle ilgiliydi. Her meslek grubu için nasıl askerlik yapacağı kanunla belirlenebilir. Meclisimizin yetkisinde. Polislerle ilgili düzenlemenin çok özel bir sebebi var. Polisler uzun süre güvenlik eğitimi alıyorlar. Ömür boyu da güvenlik görevlisi olarak çalışıyorlar. Üniformalı ve silahlı görev yapıyorlar. Askerimize çok benzer bir görevi yapıyorlar. Onun için diğer mesleklerle mukayese edilmemesi lazım.

Atalay, gazeteci Hrant Dinkin öldürülmesine ilişkin dava hakkındaki bir soru üzerine de Bu konuda epey bir bilgi kirliliği ve karışıklık var. Şu anda idare olarak bize gelen herhangi bir konu yok. Bu konunun yeniden gündeme gelmesi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği karar ve ailenin avukatlarının savcılığa başvurusu ile gündeme geldi. Savcılığa başvurudur bu, henüz soruşturma da başlatılmış değildir. Savcılık bundan sonra ne yapacak onu beklemez lazımyanıtını verdi.


Cumhuriyet