Ankara Büro- Deniz Feneri e.V. bağış yolsuzluğu soruşturmasında üç savcının görevden alınmasına neden olan “tedbir” kararı konusunda tutuklu şüpheliler Zekeriya Karaman ve Zahid Akman’ın istediği oldu. Soruşturma için görevlendirilen yeni savcılar, şüphelilerin ortağı olduğu şirketlerin taşınmazları üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasına karar verdi.

Deniz Feneri soruşturmasını yürüten savcı Nadi Türkaslan’ın talebi üzerine Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi, 18 şüphelinin sahip olduğu malvarlıklarıyla ilgili 1 Haziran 2009’da tedbir kararı vermişti. Tutuklanan şüphelilerin başvurusu üzerine Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi, 19 kişinin 1 Haziran 2009’dan bu yana tedbirli olan tüm malvarlıkları üzerindeki tedbiri, suç tarihi olarak Deniz Feneri e.V. Derneği’nin kuruluş tarihi olan 27 Şubat 1999’u kabul ederek bu tarihten önce edindikleri mallarla sınırlı olmak üzere kaldırmıştı. Ancak mahkeme ortağı olunan şirketlerin sahip oldukları malvarlıklarına konulan tedbir konusunda herhangi bir iptal kararı vermemişti.

Savcılardan tapuya yazı

Buna karşın Başsavcı vekili Harun Kodalak’ın koordinesinde soruşturmayı yürüten savcılar Veli Dalgalı ve Hakan Pektaş, önceki gün Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf İşlemleri Daire Başkanlığı’na yazı yazdı. Yazıda, soruşturma kapsamındaki tüm şüphelilerin, Deniz Feneri e.V. Derneği’nin kuruluş tarihi olan 27 Şubat 1999’dan önce edindiği mallar üzerindeki tedbirin kaldırılması istendi. Savcılar ayrıca “tahrifat” iddialarına neden olan Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararının tam metnini de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne göndererek şüphelilerin ortağı oldukları şirketlerin sahip olduğu taşınmazlar üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasını talep etti.