Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz ve Fransızlar çeşidinden Osmanlı askerlerinin cepheye ulaşacakları yollara açıktan atılmış ve harp hilesi namına vasıflandırılan 'topuk patlatan'lar, sergilendiği Çanakkale Harp Müzesi'nde savaşın acımasızlığını gözler önüne seriyor.

AA muhabirinin almış olduğu bilgiye göre, Çanakkale Kara Savaşlarında Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57'nci Alay'ın harekete geçmiş olduğu Eceabat ilçesine ilişkin Bigalı köyünde mortocu hatiplik eden Mehmet Tosun'un kurduğu Çanakkale Harp Müzesi'nde, 101 sene geçmiş savaştan artan eşyalar sergileniyor.

Asırlık savaştan geriye kalan, top, tüfek, namlu, er künyeleri, el bombaları, hasım askerlerinin eşyalarının toprak almış olduğu müzede turistlerin en aşırı takdirini çekici ojbelerin başlangıcında 'topuk patlatan'lar geliyor. 'Savaş hilesi' namına nitelendirilen, o zamanın acımasızlığını, zalimliği yayınlayan ve 'topuk kıran' da denilen bu harp malzemeleri, müzeye gelenleri duygulandırıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, şu halde konuştu:

'Bu ökçe patlatanlar, 3 fut için oturtulmuş bulunan ve uç tarafı da pelit durumda adeta balıkçıların kullandığı kancalar biçiminde yapılmış. Özellikle tün yürüyüşleri yahut karanlıkta meydana getirilen yürüyüşler sırasında ayakların ökçe bölümüne bunlar denktaş gelip hem oradaki kemiği yıkma yazar bununla birlikte parçalıyor. Bu çıkarılırken de batmış olduğu kemiğin kırılmasına etken oluyordu. Bu harp malzemesiyle de cepheye atıf edilen askerler birlikte hâlâ savaşabilecek halde olmuyorlardı. Bu halde binlerce Osmanlı askerinin Çanakkale'de harpler sırasında ökçe yaraları dolayısıyla harp dışı kalmış olduğu biliniyor.'

Kaynak: AA