ANKARA - DENİZ ÇİÇEK

Tekin Lunapark, Ankara Gençlik Parkı'nda torna işleri yaparken 1984'te lunapark oyuncakları üretmeye başladı. Şirket, 200 metrekarelik alandaki imalatını, günümüzde 7 bin metrekaresi kapalı, 25 bin metrekarelik bir fabrikada sürdürüyor.

1988'de ilk ihracatını Medine'ye "Gondol" satarak yapan firma, şu anda 15 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Tekin Lunapark, Suudi Arabistan'ın ardından, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelere ihracat yaptı. Firma, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, İtalya, Fransa, İngiltere, İsveç, İsviçre, Polonya gibi ülkelere de ihracata başladı.

"İngilizce bilmeden ihracata başladım"

Tekin Lunapark Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yenen, AA muhabirine, hiç İngilizce bilmeden yola çıktığını ve şu anda yıllık 1,5-3 milyon dolar civarında ihracat yaptığını belirtti.

Yenen, "Son iki yılda ihracatımız biraz yavaşlamıştı ama yeniden kıpırdanma var. Son dönemde Avrupa'daki fuarlara katılmaya başladık. Son olarak Berlin'de bir fuara iştirak ederek, 'Chaos' adlı ürünümüzü tanıttık. Büyük ilgi gördü. Türkiye'de böyle bir üretim olduğunu bilmiyorlarmış. Almanya, Fransa ve İngiltere pazarlarına ağırlık vereceğiz. Irak, Suriye ve Lübnan gibi pazarların daralması nedeniyle Avrupa'ya yöneldik." dedi.

Türkiye'nin ilk lunapark oyuncaklarının İtalya'dan geldiğini anımsatan Yenen, şu anda ise İtalya ile aynı seviyede üretim yaptıklarını söyledi. Yenen, "En büyük rakibimiz İtalya idi. Müşteriler, İtalya'yı gezip, gelip bizden alışveriş yapmayı uygun görüyor. İtalyan ürünlerinin önüne geçtik." diye konuştu.

"Araplar eğlenmeyi seviyor"

Yenen, yurt dışında özellikle Afrika'da fabrika kurmak istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Özellikle savaştan çıkan Arap ve Afrika ülkeleri lunaparkları çok sevdi. Eğlenceye özlem vardı. Dünyada hiç lunapark olmayan ülkeler var, bu ülkelere de açılıyoruz. Nijerya ve etrafındaki bölgelere gideceğiz. Asya'ya da gitmek istiyoruz. En çok Arap ülkeleri seviyor bu işi. Cezayir'de bilhassa böyle bir eğlence sistemi yokmuş. Çocuk takımlarından atlı karınca, dönme dolap ve gondol gibi oyuncaklarla başladılar, şimdi yeni modeller istiyorlar. Böyle bir eğlence görmediklerinden onlar için önemli sevinç kaynağı oldu. Hem adrenalin hem de çocuk takımlarına ilgi var. Savaştan çıkmışlar, savaştan çıkan ülke bu oyuncaklarla olayların olumsuz etkisinden kurtulmak istiyor. Yurt dışında işletmecilik yapmamızı isteyen ülkeler de var."

"Kendimiz tasarlıyoruz"

Geçmişte yurt dışında tasarlanan oyuncakları ürettiklerini ancak günümüzde kendi tasarımlarını hayata geçirdiklerini anlatan Yenen, bizzat kendisi ve ailesinin lunapark oyuncağı tasarladığını söyledi. Yenen, "Yaptığımız oyuncaklara ilk önce ustaları bindiriyoruz. Kalite belgesini ustalar veriyor. Eğlendirici olup olmadığına bakılıyor." dedi.

Yenen, oyuncakların ihraç edilen ülkelere, açılıp kapanan treyler üzerinde ya da tırla gittiğini belirterek, kurulumunun da o ülkede yapıldığını dile getirdi.

Üretimin yüzde 99'unun yerli malzemelerden yapıldığını ifade eden Yenen, "En önemli önceliğimiz yerli malzeme kullanmak. Her türlü motoru ve dişliyi yerli firmalarımızdan alıyoruz. Plastik malzemeleri kendimiz yapıyoruz." diye konuştu.

Yenen, özellikle Avrupa pazarına ihracat için eğlence araçları konusunda hazırlanan "N13814" güvenlik sertifikasını aldıklarını vurgulayarak, yaptıkları oyuncaklarda güvenliğe ve dayanıklılığa büyük önem verdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA