İSTANBUL

Türkiye'de 2017'nin ilk çeyreğinde satılan her 4 yeni otomobilden biri operasyonel kiralama sektörünün filosuna katıldı.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneğinin (TOKKDER) araştırma şirketi TNS Global iş birliğiyle yürüttüğü pazar araştırmasının 2017 ilk çeyrek sonuçlarını içeren "TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu" açıklandı.

Yeni otomobil satışlarının 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,35 azaldığı yılın ilk 3 ayında, Türkiye operasyonel kiralama sektörü, ülkede satılan yeni otomobillerin yüzde 23,2'si olan yaklaşık 26 bin 950 yeni aracı filosuna kattı. Operasyonel kiralama filosuna katılan araç sayısı, bu dönemde satılan yeni otomobillerin yaklaşık 4'te birine tekabül etti.

Bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 2 milyar 210 milyon liralık yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 23,5 milyar liraya ulaşırken, sektörün filosundaki araç sayısı ise 327 bin 300 oldu.

Türkiye ekonomisine katkı

Geçen yıl yaklaşık 4 milyar 950 milyon lira vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü, 2017'nin ilk çeyreğinde de 1 milyar 120 milyon lira vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek ülke ekonomisine yaptığı katkıyı devam ettirdi.

Araştırma dönemi itibarıyla Renault yüzde 32,9'luk payla Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, bu markayı yüzde 15,1 ile Volkswagen, yüzde 10 ile Ford, yüzde 8,2 ile Fiat izledi.

Sektörün araç parkının yarısından fazlası (yüzde 50,6) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar yüzde 28,9, D segment araçlar ise yüzde 12,7 pay aldı. Sektörün araç parkının yüzde 95,3'ünü dizel, yüzde 55,6'sını ise manuel vites araçlar oluşturdu.

TOKKDER Genel Koordinatörü Tolga Özgül, konuya ilişkin değerlendirmesinde, verimlilik adına işletmelere birçok avantaj sunan araç kiralama sektörünün gelişiminin, içinde bulunulan dönemde de devam ederek sektörün ülke ekonomisine sağladığı katkının artarak süreceğini kaydetti.

Muhabir: Mücahid Eker

Kaynak: AA