KOCAELİ - ŞAHİN OKTAY

İran'da faaliyet gösteren bir firmaya distribütörlük veren börek zinciri Tarihi Sarıyer Börek, komşu ülkede gelecek 5 yıl içerisinde 50 şube açmayı ve yılda 5 milyon dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor.

Kocaeli'de 1995 yılında 25 metrekarelik imalathanede üretime başlayan ve bugün 12 ilde 50'den fazla noktada hizmet veren lezzet zinciri haline gelen Tarihi Sarıyer Börek, İran pazarına girmeye hazırlanıyor.

Börek zincirinin Üst Yöneticisi (CEO) Erdeniz Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlardan beri ticaretle uğraştığını, askerden geldikten sonra bir arkadaşının tavsiyesi üzerine börek işine girmeye karar verdiğini anlattı.

"Soğuk dolap sistemini getirdik"

İzmit'te 1995 yılında 20 metrekarelik imalathane ve 25 metrekarelik satış yeri açtığını belirten Çolak, içindeki girişimcilik ruhu sayesinde bu alanda pek çok yeniliğe imza attığını kaydetti.

Çolak, özellikle hijyen konusundaki uygulamaları sayesinde vatandaşlardan büyük ilgi gördüklerini vurgulayarak, "Geçmişte börekler alüminyum tabaklar üzerine kağıt sererek müşterilere servis edilirdi. Bu tabaklar yıkanmadan üzerine yeni bir kağıt serilerek yeniden kullanılırdı. Biz ürünlerimizi porselen baskılı tabaklarda sunmaya başladık müşterilerimize. Her tabak bulaşıkhaneye gider, güzel bir şekilde yıkanır ve müşterinin önüne öyle koyulur. Eskiden kolonyalı mendil pek yaygın değildi. Biz her müşterimize kolonyalı mendil vermeye başlamıştık." diye konuştu.

Girişimci ruhla hareket etmenin bir sonucu olarak kısa sürede ikinci dükkanını açtığını ve bu sırada bayilik talepleri almaya başladığını dile getiren Çolak, "2000 yılında şirket kurmaya karar verdik. Kurumsallaşma yolunda adımlar attık ve 'Tarihi Sarıyer Börek' olarak markamızı patentledik. Bu işe girdiğimizde ustaların gece çalışıp, gündüz uyuduğunu fark ettik. Böyle bir sistem vardı. Bu sorunu ortadan kaldırmak için arayışa girdik ve sonunda soğuk dolap sistemini getirdik. Şu anda herkes sabah saat 08.00'de gelir kartını basar, akşam işi bittiğinde kartını basarak tekrar evine gider. Bayilerimiz de sadece böreği pişirip, satıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Böreği İranlılara sevdireceğiz"

Çolak, şu an tek noktadan Türkiye genelinde 50'den fazla şubeye dağıtım yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sarıyer böreği, İstanbul'da ortaya çıkıp saraylarda yenen ve daha sonra ülke geneline yayılan bir börek çeşidi. Bu böreğin özelliği, içinde kuş üzümü, iç fıstık ve özel bir baharat çeşidi vardır. Biz bunun yanında özel bir yağ karışımı da yaptık. Bunu katarak müşterilerimizin sabah börek yedikten sonra midelerinin yanmamasını sağladık. Yıllar önce 2 kişiyle 20 metrekarede başladığımız üretimimizi, şu anda bin metrekare kapalı alanda 35 kişiyle devam ettiriyoruz. Günde 1-1,5 ton üretim gerçekleştiriyoruz. Börekçilerin kurumsallaşmasına ve markalaşmasına öncülük ettik. Artık eskisi gibi köşe başında arabalarda börek satan fazla kalmadı, markalar oluşmaya başladı."

Tarihi Sarıyer Börek'i yurt dışında büyütmek için kolları sıvadıklarını ve bu kapsamda ilk olarak İran'da faaliyet gösteren bir firmaya distribütörlük verdiklerine dikkati çeken Çolak, "Sözleşmemizi geçen hafta imzaladık. Bize 5 yıl içerisinde en az 50 şube açma taahhüdü verdiler. Şu an için yılık 1 milyon dolar civarında satış yapacağımızı düşünüyoruz ama 5 yıl sonunda 4-5 milyon doların üzerinde ticaret hacmine kavuşacağız. Bütün üretim burada olacak ve ürünleri dondurulmuş olarak göndereceğiz. Bunun yanında üretimde çalışanların sayısı da 70-80 kişiye çıkacak. İran 81 milyonluk bir ülke ve börek kültürleri yok. Bu yüzden işimiz çok zor ama böreği İranlılara sevdireceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu.

Çolak, AB ülkeleri için de pazar araştırmalarının devam ettiğine işaret ederek, "AB ülkeleriyle ticaret yapmak kolay değil ama bu ülkelerden birinde fabrika kurma girişimlerimiz var. İnşallah oradaki Türk kardeşlerimizin de desteğiyle bunu başarırsak artık Avrupa'ya da böreği sevdireceğiz." dedi.

Kaynak: AA