Ogün Samast cinayet ve terör suçlamalarıyla iki ayrı davada yargılanacak. Samast’ın terör örgütü üyeliğinden ceza almasını ya da beraat etmesini, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahklemesi’ndeki ana davanın kararı belirleyecek.

HİLAL KÖSE

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinki öldürdüğü, terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Ogün Samast hakkındaki dava ikiye ayrıldı. Samast, cinayet ve terör suçlamalarıyla iki ayrı davada yargılanacak. Samastın terör örgütü üyeliğinden ceza almasını ya da beraat etmesini, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ana davanın kararı belirleyecek.

Ogün Samast, cinayet tarihinde 18den küçük olduğu için suça sürüklenen çocuk sıfatıyla üçüncü kez dün yargıç karşısına çıktı. Dink ailesinin katılmadığı duruşmada söz alan avukat Fethiye Çetin, Hrant Dinkin Sabiha Gökçenle ilgili haberinden sonra öldürüldüğü güne dek yaşananları özetledi.

Basının, Dinkin Ermeni kimliği üzerine yazdığı sekiz makalellik diziden sadece bir cümleyi cımbızlayarak Dink aleyhine bir kampanya başlattığını ifade eden Çetin, Burada önemli olan saldırıların tek merkezden yönetildiği izlenimi ve belli bir plan dahilinde gerçekleştirilmesidir. Medyadaki saldırılarda öne çıkan isimler arasında Cumhuriyet Gazetesi yazarı Deniz Som, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan ve Önce Vatan gazetesi yazarı Orhan Kiverlioğlu başı çekmekteydi dedi.

‘Saldırı kampanyası’

Dink aleyhine yapılan hakarete varan yayınların çoğunun yazarı Kiverlioğlunun Veli Küçük ile irtibatının Ergenekon soruşturmasında ortaya çıktığını belirtti. Yeni Çağ ve Ortadoğu gazetelerinin de bu saldırı kampanyasına katıldığını belirten Çetin, Cinayet öncesinde Dinki hedef haline getiren ve bir nefret nesnesi olarak sunan sürecin en önemli parçalarından biri medyadır dedi.

Çetin, Samasta Bu konunun başlangıcı 2004 yılındaki Gürcistan - Türkiye maçı ile başlayan sürecin son halkası dedin. Başlayan neydi? Bu konuyu açar mısın? diye sordu. Samast ise müdahillerin sorularının hiçbirine bugünden sonra yanıt vermeyeceğini ifade ederek, Artık sadece savunmamı yapacağımdedi.

Samastın avukatı Levent Yıldırım, müdahil vekillerinin, medyanın Dink cinayetindeki sorumluluğu konusundaki açıklamalarına katıldıklarını belirtti. Yıldırım, Burada ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanıklar, belki bardağın son damlasıdır. Bu bardağın dolumuna katkı veren birçok kişi ve kurum hakkında soruşturma açılmamıştır. Asıl adam öldürmeye azmettirenler, hedef gösterenler serbestçe dolaşmaktadır. Medya mensuplarının, Kemal Kerinçsiz ve ekibinin, Veli Küçük ve ekibinin birtakım eylemlerde bulunduklarını biliyoruzdiye konuştu.

Mahkeme, Samast hakkındaki, terör örgütü üyeliği iddiasıyla açılan davayı, “tasarlayarak adam öldürme ve yasak silah taşıma suçlarından açılan davadan ayırdı. Samastın terör örgütü üyeliği suçu yönünden, kanıtların yeterince toplanamadığını göz önünde bulunduran mahkeme, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki Dink cinayeti davasının sonucunun beklenmesinin gerektiğine işaret etti.

Yargılamanın tutuklu olarak devam ettiğine dikkat çeken heyet, Samastın cinayet davasını, sürüncemede kalmaması için bu kararın alındığını belirtti. Samastın tahliye talebi, kuvvetli suç şüphesi ve kaçma şühesi bulunduğu gerekçesiyle reddedilerek, dava 25 Mayısa ertelendi. Samastın terör davası için de yeni bir duruşma günü belirlenecek.





cumhuriyet