İstanbul Tuzla'da yapılan bir emlak dolandırıcılığına rekor ceza geldi. Sahte müteahhitler aynı evi birden çok kişiye satmış. Üstelik ortada evde yok. Satış maket üzerinden gerçekleştirilmiş. Diğer vakalara emsal teşkil edecek olan cezanın miktarı da tam 126.5 yıl olacak. Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında bazı firari kooperatif yöneticileriyle birlikte yargılanan Yeni Has İnşaat Sanayi şirketinin vekili Mesut Şimşek'in, aynı zamanda İstanbul 9.Ağır Ceza Mahkemesi'nde başka bir kooperatif yolsuzluğundan yargılandığı ifade edildi. 104 mağdurun aldatıldığı belirtilen gerekçeli karara göre sanığa verilen ve Yargıtay'ın onadığı rekor hapis cezası kararı şöyle anlatıldı: "Tuzla Aydınlıköyü'nde villa yapacaklarını söyleyen Yeni Has İnşaat Sanayi şirketinin ortakları Hasan Şimşek ile oğlu Mesut Şimşek, vatandaşları ikna etmek için önce 'maket villa' yaptılar. Ardından maket villalara benzer örnek gerçek bir villa inşa ederek mağdurlara tanıttılar.

104 KİŞİDEN PARA TOPLADILAR
Örnek villayı teşhir amacıyla vatandaşlara gezdiren inşaat şirketi yetkilileri, mağdurlardan yüzbinlerce lira para topladılar. 104 mağdurla villa satış vaadi sözleşmesi imzalayan inşaat şirketi yetkilileri, beklenen villaları yapmadılar. Hatta yapılmayan bir villayı, birden fazla kişiye satarak dolandırıcılık yaptılar.

180 daireyi 350 kişiye sattılar

Bu arada aynı inşaat şirketinin yöneticileri, başka bir kooperatif dolandırıcılığı suçlamasıyla karşı karşıya kaldılar. Tuzla'da 'Huzur Sitesi' adıyla 180 daireyi 350 kişiye sattıkları gerekçesiyle Mesut Şimşek ve Hasan Şimşek'in de aralarında bulunduğu 8 sanığa İstanbul 9.Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci bir dava açıldı. Bir daireyi birden fazla kişiye sattıkları iddiasıyla yargılanan sanıklar, mahkemedeki ifadelerinde suçlamaları kabul etmediler. İddianamede tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden sanıkların, bu ticari faaliyetleri sırasında hileli davranışlarıyla tüm mağdurları aldatıp haksız kazanç sağladıkları ifade edildi. İddianamede, 157 kişinin mağdur olduğu belirtildi.

Her tabela asana inanma
Avukat Rıdvan Pehlivan ve Mustafa Demirbağ, İstanbul 9.Ağır Ceza Mahkemesi'nin vereceği kararla sanıkların alacakları hapis cezasının 250 yılı aşacağını söylediler. Mağdurların avukatları, vatandaşları alacakları ev konusunda ise şöyle uyardılar; "Maketten ev alırken tapu kayıtlarını mutlaka sorun.. Müteahhitler, kanunlardaki boşluklardan ve vatandaşların bilgisizliğinden faydalanmakta ve geçersiz satış sözleşmeleri yaparak insanları dolandırmaktadırlar. Bu nedenle müteahhitleri araştırın, her emlak tabelası asana, emlakçı gözüyle bakmayın ve güvenilir şirketlerden ev alın"




ALİ OKTAY - Sabah