ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan,Duygu Yener

İsrail askerlerince darp edilen ve Türkiye'ye getirilen down sendromlu Muhammed et-Tavil, sağlık kontrolünden geçirilecek.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Down Sendromu Federasyonunun girişimleriyle, anne ve babasıyla birlikte İstanbul'a getirilen ve bir süre Türkiye'de misafir edilecek Filistinli genci yakından takip ettiğini belirtti.

Kudüs'ün Hristiyanlık, Musevilik ve İslamiyet'in merkezi konumda olduğunu anımsatan Demircan, "Bu coğrafyada, en huzurlu, barış içinde yaşanan dönemler Müslümanların bölgeyi yönettiği dönemlerdir." dedi.

Müslümanların yönettiği dönemlerde bölgede Hristiyan, Müslüman ve Yahudilerin bir arada birbirlerine zulmetmeden yaşadığının altını çizen Demircan, Kudüs ile ilgili yanlış adımların atılması durumunda burada huzur ve barışın mümkün olmayacağını vurguladı.

Demircan, Filistin halkının bölgede çok acı dolu günler yaşadığını, Filistinli çocuk, genç ve kadınların, İsrail askerlerinin kötü tutumlarıyla baş başa kaldıklarını anlattı.

"Onlarca yıl sürebilecek bir travma"

Down sendromlu Muhammed et-Tavil'in de İsrail askerlerinin kötü tutumlarına maruz kalan Filistinlilerden biri olduğunu anımsatan Demircan, şunları kaydetti:

"Filistinli gencimizin karşılaştığı travmanın etkilerinden kurtulması için gerekli sağlık desteğini vermek bizim görevimiz. Gencimizin ailesiyle temas kuracağız. Sağlık ekibimiz, kendisini değerlendirecek. Muhakkak desteğe ihtiyacı vardır. Çünkü, karşı karşıya kaldıkları travma kolay bir travma değil, hatta onlarca yıl sürebilecek bir travma. Desteğimizi her zaman verdik ve vermeye de devam edeceğiz."

Muhammed et-Tavil, İsrail polisi tarafından işgal altındaki Batı Şeria'nın El-Halil kentinde 10 Aralık tarihinde ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen gösterilere müdahalesi sırasında gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınış görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla dünya kamuoyunun dikkatini çeken, bölgedekilerin yanı sıra Yahudi yerleşimcileri korumak için konuşlu İsrail askerlerinin de tanıdığı ve durumunu bildiği Filistinli Muhammed'in gözaltına alınması, dünyada büyük tepki çekmişti.


Kaynak: AA