'FETÖ konusunda devleti uyarmamak'la suçlanan ve hala tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un 15 Temmuz'dan bir yıl önce A Haber'de devleti uyardığı ortaya çıktı.

HİKMET ÇİÇEK

‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’, ‘FETÖ’nün veya amacının propagandasını yapma’, ‘FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etme’ iddiasıyla 26 Nisan’da tutuklanan Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’un tutukluluğu devam ediyor. Sabri Uzun’a yöneltilen suçlamaların 'delili' ise yaklaşık iki ay önce Twitter’da yaptığı paylaşımlar…

Sabri Uzun'a yöneltilen suçlamalar arasında FETÖ konusunda devleti uyarmamak suçlaması da yer alıyor.

Oysa Sabri Uzun’un 15 Temmuz darbesinden bir yıl önce 2015 yılında A Haber'e katıldığı programda devleti darbeye karşı uyardığı ortaya çıktı.

Sabri Uzun, 6 Haziran 2015 günü A Haber’de katıldığı “Yaz Boz” programında şöyle diyordu:

“Ben bunları bir kamyona bindirilmiş, TIR’a bindirilmiş yolcular olarak görüyorum. Bunların hepsinin elinde birer tane tüfek var, birer tane sopa var. Yakından geçtiklerine sopayla vurup deviriyorlar, yaralıyorlar. Uzakta olana ateş ediyorlar. Bu TIR’ın direksiyonunda onların 'Hoca Efendi' dedikleri kişi var. Hoca Efendi’nin yanında da Kozanlı Ömerler var bilmem ne Yeşil diye adları geçen bazı kişiler var. Şoför mahallinde de onlar var.

Bu TIR’ın freni patladı! Bu TIR öyle takoz atmayla, fren tutacak gibi değil. Bu TIR, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin duvarına toslayacak. Duvarın bir kısmını yıkabilir. En sonunda o direksiyondakiler de ölecek o TIR’ın üstündekiler de ölecekler. Böyle bir karikatür geçiyor benim gözümün önünden.”

FETÖ'CÜLERİN TERFİSİNİ ENGELLEYEN OYDU

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanı İbrahim Selvi, 2001-2002 yıllarında “cemaatçi” olarak bilinen 21 FETÖ'cünün terfisini engelleyenlerden birinin de Sabri Uzun olduğunu ifade etmişti. Başbakanlık tarafından daha sonra terfi ettirilen bu kişiler hakkında o dönem kurulda görev alan Emin Arslan da terfilere karşı şerh koymuştu. 2006 yılında Necati Altıntaş, İbrahim Selvi, Mehmet Akdeniz ve Mevlüt Demir tarafından F-Tipi liste hazırlanırken Sabri Uzun görevden alınarak FETÖ operasyonlarının zemini hazırlanmıştı.

FETÖ SANIKLARIYLA AYNI KORİDORDA

Sabri Uzun’un kaldığı hücre, Sincan T Tipi Cezaevi’nde, FETÖ davalarında yargılanan hâkimlerle birlikte aynı koridorda bulunuyor. Uzun’un avukatları, “O koridorda tamamı FETÖ suçlamasıyla tutuklu bulunan hâkim ve savcılar yer almaktadır. Bu nedenle, ciddi anlamda can güvenliği kaygısı taşıyoruz” dediler.

SABRİ UZUN KİMDİR?

1968'de Ankara Polis Koleji'ne girdi. 1974'te Polis Akademisi'ni bitirdi. 1978'de polis 45 yıllık mesleki hayatının 28 yılı istihbaratta geçti. Üç kez Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı oldu:

Başkan Bozbey BUSKİ kadrosuyla buluştu Başkan Bozbey BUSKİ kadrosuyla buluştu

1999 yılında Emniyet içerindeki Fethullahçılara karşı rapor hazırlanması talimatını verdi. Uzun, dönemin istihbarattan sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak'a dilekçe göndererek Fethullahçıların araştırılmasını istemişti. Bu dilekçe ile harekete geçen Osman Ak, hazırladığı detaylı raporu dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'a sunmuştu. Raporda polis ve MİT teşkilatına sızma girişimlerinin olduğu ifade edilmişti.

Uzun, Fethullahçıların devlet içerisinde yaptıklarını, Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan “İN” adlı kitabında ayrıntılı yazmıştı.

https://www.aydinlik.com.tr/sabri-uzun-devleti-darbeden-once-uyarmis-turkiye-haziran-2019-1