Olay, 5.5 ay önce Samsun'un merkez İlkadım İlçesi Kale Mahallesi'nde meydana geldi. Maliye'de müfettiş Ersin E., müteahitlik yapan Engin B.'yi cep telefonundan arayarak, "Vergi ile ilgili evreklarınızda eksiklik tespit ettik. Ceza yiyebilirsin ama 15 bin lira karşılığında bu konuyu çözeriz" dedi. Daha sonra ikili aynı gün ilçeye bağı Kale Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Meydanı'nda buluşmak için sözleşti. Buluşma öncesi savcılığa giden işadamı, başından geçenleri anlatıp şikayetçi olduğunu söyledi. Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla devreye giren Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne bağlı Mali Şube Büro ekipleri Ersin E.'ye verilecek 15 bin liranın seri numarasını alıp işadamına verdi. Sivil ekipler daha sonra pusu kurdu. İşadamı buluşma noktasına gelen müfettişe zarf içindeki paraları uzattı. Şüpheli parayı alıp cebine koyup olay yerinden ayrılmak üzereyken çevrede bekleyen sivil ekipler tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüpheli ifadesinde, "Şahıs telefonla beni arayıp buluşmak istediğini söyleyip beni Cumhuriyet Meydanı'na çağırdı. Buluşma noktasına gittiğimde elindeki zarfı bana verip olay yerinden kaçtı. Suçsuzum" dedi. Şüpheli rüşvet almak suçundan tutuklandı.

Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'İcbar süretiyle irtikap' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Ersin E. bir önceki duruşmada üzerine atılan suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali gözetilerek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuksuz yargılanan Ersin E. bugünkü karar duruşmasında hazır bulundu. Mahkeme heyetine son savunmasını yapan Ersin E., şöyle dedi:

"17 yıldır devlet memuruyum. Memuriyetim sırasında tek amacım tüyü bitmemiş yetim hakkını korumaktı. Boğazımdan geçen 1 liranın hesabını yapmaktayım. Boğazımdan haram lokma geçmemiştir. 5.5 aydır görevimden uzağım. Maddi ve manevi zora düştüm. Vergi kayıp kaçağına sahip olan insanlar bu şekilde komplolar kurabiliyor. Suçsuzum beraatimi istiyorum." 

Sanık ifadesi ardından mahkeme heyeti sanık Ersin E.'yi 'İkna suretiyle irtikap' suçundan 2.5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, (DHA)