Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ruhsatsız çalışan evlilik, aile, çift, ilişki ve boşanma hizmeti veren aile danışma merkezlerini mercek altına aldı. Vatandaşlara yapılan duyuruda, ruhsatsız çalışan ve Bakanlığın logosunu taşımayan merkezlerin bakanlığa ihbar edilmesi istendi.

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan duyuruda, Türkiye genelinde sayıları hızla artan özel aile danışma merkezlerine yönelik vatandaşlara uyarıda bulunuldu.

Uyarıda, ruhsat almadan çalışan ve Bakanlık logosunu taşımayan "Evlilik, aile, çift, ilişki, boşanma" danışmanlığı hizmeti veren ya da verdiğini iddia eden merkezlerin Bakanlığa ihbar edilmesi talep edildi. Buna göre, vatandaşlar Bakanlık izni olmaksızın çalışan merkezleri, "[email protected]" e-posta adresine bildirebilecek.

İzin şartları yönetmelikle belirlenmişti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca aile kurumunu güçlendirmek, aile içerisinde yaşanan çatışmalara ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2013'te başlatılan "Aile Danışmanlığı" hizmeti kapsamında kamunun yanı sıra özel sektörde de merkezlerin açılmasının önü açıldı.

Özel sektörde evlilik, boşanma, aile, çift terapisi üzerine hizmet veren merkezlerin standartları, Bakanlıkça çıkarılan "Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği" kapsamında belirleniyor.

Yönetmeliğe göre, Aile Danışma Merkezi açılabilmesi için Bakanlık il müdürlüğünce düzenlenen, valilik tarafından onaylanan "açılış izin belgesi" alınması gerekiyor. İzin belgesi, merkezin fiziki şartlarından merkezde çalışan personelin niteliklerine kadar tüm koşulların yönetmeliğe uygun oluşturulması durumunda veriliyor.

Merkezler, Bakanlık denetim ekiplerince hem rutin olarak hem de şikayet üzerine olağan dışı sürelerde denetleniyor. İzin belgesi olmadığı tespit edilen, yönetmelikçe belirlenen şartları taşımayan merkezler, geçici sürelerde veya kalıcı olarak kapatılıyor.

Bakanlık "sertifika" programları için de uyarıyor

Öte yandan Bakanlık tarafından aile danışmanlığı sertifikası alanların yapabileceği işler konusunda da yanıltıcı bilgiler bulunduğuna yönelik uyarılar yapıldı.

Aile danışmanlığı sertifika eğitimi veren bazı kuruluşların, vatandaşları memuriyetten bilirkişiliğe kadar pek çok gerçek dışı vaatle kurslara çekmeye çalıştığına dikkati çeken Bakanlık yetkilileri, aile danışmanlığı sertifikası bulunanlara asla böyle bir iş garantisi verilmediği, aile mahkemelerinde bilirkişi danışmanlığı, mesai saatleri dışında uzmanlık yapılması, rehabilitasyon merkezlerinde, Bakanlıkların il merkez müdürlüklerinde, kadın ve aile sağlığı merkezlerinde hizmet verebilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Aile danışmanlığı sertifika programı sunan bazı firmaların web siteleri veya tanıtım dokümanlarında da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi logosunu ve ismini izinsiz olarak kullanabildiğine işaret eden Bakanlık yetkilileri, bu türden illegal kullanımların sürdürülmesi halinde hukuki girişimlerde bulunulacağını belirtti.

Kaynak: AA