Yaptırımların kalkmasıyla İran'ın da yer yağı üretimini günce 500 bin varil arttırması ve halihazırda bildirme ilavesi yaşanmış olan yer yağı piyasalarında fiyatların hâlâ da düşeceği yönündeki beklenti, ekonomisi şişman miktarda yer yağı ihracatına alakalı Rusya'nın mal birimindeki koku kaybını artırıyor. 

Dolar/ruble paritesi, pazartesi 78,9'a denli yükseldi. Bank of America Merrill Lynch'in araştırmasına göre, Rusya'daki bütçe açığının, petroldeki tedenni zımnında yüzdelik 3'ten aşağıda tutulabilmesi düşüncesince rublenin dolar karşısında 94-95 seviyelerine denli düşmesi gerekiyor. Merkezi Hollanda'da olan kredi kurumu Rabobank'ın yayımladığı ortak incelemede da dolar/ruble paritesinin 80-90 seviyelerine geleceği, 100 düzeyinin ise muhtemel bulunduğu belirtildi. 

Rus kredi kurumu Opening'in Genel Müdürü Sergei Hestanov ise Rus Vestnik Kavkaza'ya verdiği röportajda, 'Kudrin Formülü' kullanıldığında, rublenin yüzdelik 17 yöresinde hâlâ zayıflayabileceğini öngördü. Kudrin Formülü'ne göre, Brent petrolün olan değeri, ruble/dolar paritesi ile çarpılıp petrolün ruble bazında varil fiyatına bölünerek, rublenin muhtemel kıymeti hesaplanıyor.

Rusya'nın bütçe sorunuBu senenin bütçesini 50 dolarlık yer yağı varili fiyatına layıkıyla düzenleyen Rus hükümeti, fiyatların düşmesi zımnında bütçesini baştan düzenliyor. Ayrıca Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, geçtiğimiz günlerde Rusya'da bütçe kesintisi olacağını duyurmuştu. Karara layıkıyla Rusya'daki resmi kurumlardan, bütçelerini yüzdelik 10 azaltacak biçimde kombinezon yapmaları istendi.

Siluanov icra ettiği açıklamada, bütçenin yüzdelik 10 kısılmaması halinde, Rusya'da 1998'dekine benzeri bir kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu.Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev de petroldeki düşüşle savaş edebilmek düşüncesince hükümetin, ülkenin önde mevrut vezneci ve erke şirketlerindeki hisselerini satması icap ettiğini vurgulayarak, ülkenin iktisadi yapısında gelişebilecek ehemmiyetli ortak değişikliğe ayraç etti. 

Rus devleti, ülkenin en şişman dü bankası Sberbank'ta yüzdelik 51, VTB'de ise yüzdelik 60,9'luk hissesini elinde tutuyor. Dünyanın önde mevrut ve ülkenin en şişman yer yağı firması Rosneft'in özelleştirilmesi de hükümetin gündeminde bulunuyor.Öte taraftan sonuç sayılara göre, Rusya'nın sakınma fonu da Aralık 2015'te kestirmece 9 bilyon dolar azalarak, hanuman bakımından 49,95 bilyon dolara geriledi.

Ekonomide '1998 krizi' endişesiRusya, ehemmiyetli miktarda sakıt üretim, efdal çakılı döviz mobilyasız ve şişman bütçe açığı üzere nedenlerle 1998 senesinde iktisadi krize girmişti. Uygulanan iktisadi reformların başarıya ulaşamaması ise ülkeden ağır kapital çıkışına sefer açmıştı. Döviz krizini tetikleyen bu gidişat ilişkin Rusya, borcunu ödeyemeyeceğini açıklayarak erteletim duyuru etmişti. Son iktisadi tabloya bakılınca ise ruble, 18 sene aradan sonradan baştan üstün dereceli az seviyelerden muamelat görüyor. 

Rusya'da 1998'de yaşanmış olan krizin de anne nedeni, varil başına kestirmece 18 dolara denli sakıt yer yağı fiyatlarıydı. Ancak uzmanlar, ülkenin olan döviz rezervleri 1998'e layıkıyla kestirmece 9 kıvrım hâlâ aşkın bulunduğu düşüncesince ekonominin o yıllara nazaran hâlâ mukavemetli bulunduğunun altını çiziyor.

Kaynak: AA