FIRAT KOZOK

ANKARA - Danıştay, Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı görevinden alınan Cengiz Özdikerin İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı görevine atanma talebini ve bu göreve atanan Nurullah Öztürkün atama kararının iptalini reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu. Karara ilişkin 2 aydır adım atmayan RTÜK, dosyanın yerel mahkemede tekrar görüşülmesini bekliyor.

Özdiker, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün yeğeni Halil İbrahim Gülün Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığına atanması için görevinden alınmış, Danıştay ve idare mahkemelerinin göreve iade kararı vermesi üzerine önce Diyarbakır Bölge Müdür Yardımcılığına, ardından da Adana Bölge Müdür Yardımcılığına atanmıştı. Aynı dönemde Halil İbrahim Gül Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığına; Öztürk de İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığına getirilmişti. Özdikerin açtığı davalar sonucunda Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi bazı RTÜK üyeleri hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan hapis kararı vermiş, Yargıtayda da cezaya onama istenmişti. Üyelerin imdadına AKPnin görevini kötüye kullanma suçuna verilen cezaların üst sınırını 2 yıla indiren ve cezaevi tehdidini kaldıran yasa değişikliği yetişmişti.

Bu arada Danıştayın sürpriz bir karara imza attığı ortaya çıktı. 5. Daire, Özdikerin talebini reddeden ve Öztürkün atanmasında aykırılık bulmayan yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, Özdikerin daire başkanlığı görevi de dahil olmak üzere durumuna uygun bir göreve atanması gerektiği halde bölge müdürlüklerine atandığı, yargı kararlarında bunun hukuka aykırılığının saptandığı anımsatıldı. Yerel mahkeme, Danıştayın kararına uyarsa, RTÜK 30 günde kararın gereğini yerine getirmek zorunda kalacak. Danıştay kararının 2 ay önce RTÜKe ulaştığı, ancak gündeme getirilmediği öğrenildi. Cumhuriyetin sorularını yanıtlayan RTÜK Başkanı Davut Dursun ise “Yerel mahkemenin kararını bekliyoruzdedi. Özdikerin avukatı ise kararın uygulanmamasının “açık bir suç” olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet