Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TRT Haber kanalının yerel seçimlerde siyasi partilerin yayınlanmasında tarafsız olması gereken yayın ilkelerini ihlal etmediğine karar verdi.

RTÜK uzmanları, TRT Haber’de siyasi partilerin çeşitli illerde yaptığı mitinglerin 15.3.2014-21.03.2014 tarihleri arasında AKP’ye 17 saat 36 dakika, CHP’ye 1 saat 1 dakika, MHP’ye ise 60 dakika süre ayırdığını saptadı. Uzman görüşünde, “Bu sürelerin seçime katılan siyasi partiler açısından kamunun siyasi beklentilerine cevap verecek şekilde partiler arasında fırsat eşitliği sağlamadığı görülmektedir” denildi.

YASAYA AYKIRI

Raporda ayrıca, “Tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygulamakla yükümlü olan radyo ve televizyon kuruluşlarının tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacakları, bu kuruluşların yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlamak zorunda oldukları hükmüne aykırı yayın yapıldığı düşünülmektedir” denildi.

KURUL KARARINI BUGÜN VERDİ

Uzman raporu bugün Kurul’da incelendi ve oylandı. AKP’li üyelerin oylarıyla TRT Haber’in fırsat eşitliğinde yayın ilkelerine aykırı yayın yapmadığına karar verildi. CHP’li üyeler Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan’ın yanı sıra MHP’li üye Esat Çıplak ve BDP’li üye Ahmet Yıldırı ise bu karara muhalefet şerhi koydu.




Sözcü