İZMİR

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından 1978'de kurdurulduğu belirtilen ve OHAL kapsamında KHK ile kapatılan Akyaka Vakfına düzenlenen operasyonda haklarında gözaltı kararı bulunan 18 şüpheliden 7'si yakalandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma doğrultusunda, İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Akyaka Vakfına yönelik bazı adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 18 zanlıdan 7'si yakalandı.

Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü.

Örgüt elebaşı Gülen'in kurdurduğu ilk vakıflardan

Akyaka Vakfının, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1978'de İzmir'de kurdurduğu ilk vakıflardan olduğu, gözaltına alınan ve haklarında yakalama kararı çıkarılanlar arasında Gülen'in örgütü kurduğu ilk yıllarda beraber yola çıktığı kişilerin de bulunduğu öğrenildi.

Şüphelilerin, Sancak Cami Yaşatma Derneğine sızarak zaman içinde yönetimini ele geçirdikleri, böylece derneğe ait 99 iş yerinin mülkiyetini de Akyaka Vakfına aktardıkları iddia edildi. Vakfa ait 16 ilde 47 taşınmaz daha bulunduğu, örgüt mensuplarının başka derneklerin yönetimlerine sızarak ele geçirildiği değerlendirilen bu gayrimenkullerle ilgili de mali suçlarla mücadele polislerinin incelemesinin sürdüğü belirtildi.

Zanlıların mülkiyetlerini ele geçirdikleri başkalarına ait gayrimenkuller aracılığıyla vakfa finans sağladıkları, örgüte eleman kazandırdıkları ve örgütsel faaliyetler yürüttükleri ileri sürüldü.

Vakfın yönetim kurulu üyelerinin son 5 yılda örgüte 2,5 milyon lira aktardıkları ve Bank Asya'daki hesaplarında 8 milyon liralık para hareketliliğinin tespit edildiği bildirildi.

Bazı zanlıların meslekleri ile hesaplarındaki para miktarının şaşırtıcı boyutlarda olduğu öğrenildi.

Vakıf bünyesinde faaliyetlere katılan ve yönetim kurulundaki zanlılar arasında, örgüt üyesi iş adamlarına yönelik operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Rodi Jeans'in firari sahibi Fatih Kazancı ile aynı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan İdil Kolonyaları'nın sahibi Mehmet Timuroğlu'nun da bulunduğu belirtildi.

Gözaltındaki bazı şüphelilerin, örgütün kriptolu mesajlaşma programı 'ByLock'u kullandıklarının tespit edildiği kaydedildi.

Muhabir: Mustafa Yıldırım

Kaynak: AA