Çemişkezek’te Nisan 1997'de 24 gerillanın öldürülüp gömüldüğü belirtilen toplu mezarın açılması için bir süredir gösteriler yapılıyor. Son olarak mezarda gömüldüğü belirtilen Ali Yıldız için ailesi açlık grevi başlatılmıştı.

Belçika’nın ünlü siyasetçilerinden Josy Dubié de Ali Yıldız’ın bulunduğu toplu mezarın açılması için harekete geçti. Onursal senatör olarak Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderen Dubié, cenazenin iadesi konusundaki taleplere gösterilen tepkisizliği eleştirdi. Daha önce F tiplerine karşı yürütülen kampanyaya destek veren Belçikalı siyaseti mektubunda Erdoğan’a şu çağrıyı yaptı:

“Sayın Başbakan, Öncelikle, ülkenizdeki son milletvekili seçimlerinde aldığınız görkemli zaferden dolayı sizleri kutlamak istiyorum. Ama aynı zamanda, toplu mezarda gömülü kardeş ve oğulları Ali Yıldız’ın cenazesini geri almak için çaresiz bir açlık grevi yürüten anne ve abiye karşı gösterdiğiniz tepkisizliğe karşı derin üzüntümü de sizinle paylaşmak istiyorum.

Türkiye’nin bu karanlık ve trajik döneminin mağdurlarına hak ettikleri adaleti tesis ederek, geçmişte yapılan hataları üstlenmeyi kabul ederse, ülkenizin yüceleceğine inanıyorum. Bu ailenin meşru taleplerini karşılama yönünde bir girişiminiz gerek Belçika’yı, gerekse uluslararası topluluğu sevindirecektir.”

Bir dönem Adalet Komisyonunun Başkanlık görevini yürüten Dışişleri Komisyon Eski Başkan Yardımcısı Josy Dubié, uzun yıllar Yeşiller partisi Ecolo içerisinde yer aldı. Geçtiğimiz Kasım ayında ise soldan uzaklaştığı gerekçesiyle partiden istifa Dubié, toplumsal konularında verdiği mücadele ile tanınıyor.

ANF NEWS AGENCY