Sarımsak üretimiyle ön plana çıkan Kastamonu, önemli ham maddesi sarımsak olan pastırma üretimini de artırıyor.
Çemeninde Taşköprü sarımsağı kullanılması, doğal yollarla kurutulması ve lezzetiyle Türkiye'nin birçok kentinden talep gören Kastamonu pastırması, özellikle ramazan ayında daha çok ilgi görüyor.

Yılda yaklaşık 200 ton pastırma üretilen kentte bu işi 200 yıldır sürdüren firmalar da bulunuyor. Pastırma üreticisi Ayhan Ekicioğlu yaptığı açıklamada, 15 yıldır kentte pastırmacılık yaptıklarını söyledi. Kastamonu pastırmasının fırınlarda değil doğal kurutulduğunu ve lezzetiyle ön plana çıktığını ifade eden Ekicioğlu, şöyle devam etti:

"Dananın sırt kısmı ve but bölümündeki yumuşak bölümlerden pastırma eti alınır. Bu bölgelerin etleri pastırmalık olarak hazırlanır. Daha sonra, etin üzerindeki fazlalıklar ayrılarak pastırmalık olacak şekilde ayarlanır. Pastırmalık hale getirilen et, tuzlanır. 3 gün boyunca tuzda kalan pastırma eti sonra yıkanır. Kuruması için bir buçuk ay asılı şekilde bekletilir. Kuruyan pastırmanın üzerine çemen sürülür. Pastırmaya tat veren çemendir. Çemen tadını büyük oranda sarımsağın tadından alır. Kastamonu'nun meşhur Taşköprü sarımsağının bu lezzette payı var. Kastamonu pastırması yıllarca doğal yollarla yapıldığı için seviliyor"

Ramazanda pastırmaya talebin arttığını belirten Ekicioğlu, "İnsanların ramazanda pastırma yeme alışkanlıkları daha da artıyor. Bunda gelenekler ve iştah açıcı özelliği olması etkili. Ramazanda pastırma satışları da doğal olarak artıyor." diye konuştu.

KAYSERİ'YE PASTIRMA GÖNDERİYOR

Pastırmasıyla meşhur Kayseri'ye de ürünlerinden gönderdiklerini dile getiren Ekicioğlu, "Türkiye'nin birçok ilinden müşterilerimiz var. Talep ettiklerinde kargo ile gönderiyoruz. Kayseri'den bile müşterimiz var. Kayseri'den pastırma isteyenler oluyor biz de kargoyla gönderiyoruz" dedi.

Sedat Tabakoğlu, ailesinin yaklaşık 200 yıldır pastırma üretimi ile uğraştığını söyledi. Liseyi bitirdikten sonra pastırmacılığa başladığını kaydeden Tabakoğlu, pastırma yaparken genelde yaylada doğal yollarla beslenen hayvanların etini tercih ettiklerini vurguladı.

Mevsimine göre pastırma tüketimin değiştiğine işaret eden Tabakoğlu, "Havalar soğuk olduğu dönemlerde pastırma tüketimi artar. Sıcak dönemlerde düşer. Biz günde 100 kilo civarında pastırma satıyoruz. Ramazan ayında satışlarımız yüzde 30 ile 40 arasında artıyor. İstanbul, İzmir ve Kayseri başta olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasına pastırma gönderiyoruz" dedi.

Tolgahan Karaosmanoğlu da pastırmacılığın aile mesleği olduğunu söyledi. Kayseri'nin tanıtımının çok iyi yapıldığını belirten Karaosmanoğlu, "Reklamı iyi yaptığı için satışı daha fazla. Bizim pastırmamız doğal ortamda doğal yollarla oluyor. Kayseri fırınlarda kuruturken biz doğal ortamında kurutuyoruz. Kastamonu pastırmasının tadı çok güzel. Kayseri'nin adı Kastamonu'nun tadı var" değerlendirmesini yaptı.

Kayseri'den 80 müşterisi olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, "Her geçen gün o bölgede müşterimiz artıyor. Ürünleri kargoyla gönderiyoruz" dedi.

Kaynak: HABER7.COM