İSTANBUL - HÜSEYİN DEMİR

Başta marketler olmak üzere gıda perakendecileri ve toptancılar tarafından ramazana özel gıda kolileri, farklı içerik ve fiyat seçenekleriyle satışa sunuldu.

Ramazan ayında gelenek haline gelen ve hayırseverlerin ihtiyaç sahibi kişilere bağış yapmak için tercih ettiği gıda paketlerinde fiyatlar 27,90 TL'den başlıyor, içeriğine göre 300 TL'ye kadar çıkabiliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, CarrefourSA ve Migros gibi büyük marketler başta olmak üzere bir çok gıda perakendecisi ve Rami esnafı, ramazana yönelik hazırladıkları gıda paketlerini satışa sundu.

CarrefourSA

CarrefourSA, "tasarruf" yılı ilan ettiği 2017'de, ramazan ayında tüketicilere sunduğu 4 farklı ramazan kolisiyle hem iftar ve sahur sofralarında ihtiyaç sahibi kişilerin yüzünü güldürüyor hem de tasarruf ettiriyor.

Ramazan alışverişini CarrefourSA marketlerinden yapacak olan tüketiciler, CarrefourSAKart ile satın aldıkları ramazan kolilerinde yüzde 32 ila 44 arasındaki indirim imkanından faydalanıyor.

CarrefourSA'nın, CarrefourSA Kart üyelerine yüzde 44 tasarrufla 29,90 liradan sunduğu "Klasik Ramazan Kolisi"nde bir litre Orkide ayçiçek yağı, bir kilogram Baharım Osmancık pirinç, bir kilogram Arbel kırmızı mercimek, bir kilogram Arbel pilavlık bulgur, 500 gram Lipton Doğu Karadeniz çay, bir kilogram Eriş un, 830 gram Tamek domates salçası, 2 adet 500'er gram Arbella burgu makarna, 54 gram Bizim Mutfak mercimek çorbası, 6'lı Bizim tavuk bulyon, 750 gram Efsina iyotlu tuz, bir litre Coca Cola Zero ve bir litre Fruko olmak üzere toplam 13 farklı ürün yer alıyor.

"Süper Ramazan Kolisi"nde 21, "Mega Ramazan Kolisi"nde 24 ve "Lüks Ramazan Kolisi"nde ise 29 farklı ürün bulunuyor.

Migros

Ramazan ayını çeşitli kampanyalarla karşılayan Migros'un çeşitli ürünlerle 3 ayrı seçenekte hazırladığı ramazan kolileri ise iftar ve sahurda ihtiyaç sahibi kişilerin yüzünü güldürüyor.

Migros, 13, 20 ve 27 adet ürünün bulunduğu 3 değişik koli seçeneği sunuyor. Kolilerde uygun fiyatlı ürünlerin yanında indirim çekleri yer alıyor.

Ramazan ihtiyaçlarını tek tek almak yerine Ramazan kolisi olarak alan Migros müşterileri yüzde 46'ya varan tasarruf sağlıyor. Her yıl müşterilerden gelen talebe göre hazırlanan koliler, undan salçaya, şekerden çaya, çorbadan reçele kadar sahur ve iftar sofraları için temel gıda maddelerinden oluşuyor.

İçinde 13 adet ürün bulunan Bereket kolisi 27,90 TL'den satılıyor. Bereket kolisi, 4 kişilik bir ailenin iftar sofrası için ihtiyacı olan ürünleri içeriyor. Yüzde 46 kazanç sağlayan Bereket kolisinde un, pirinç, çay, küp şeker, tuz, ayçiçek yağı, hazır çorba, makarna, salça, bulgur, toz tatlı, soğuk çay ve gazlı içecek bulunuyor.

Lezzet kolisi ise 20 adet üründen oluşuyor ve 42,90 TL'lik fiyatıyla satışa sunuluyor. Bu pakette un, pirinç, çay, Türk kahvesi, küp şeker, ayçiçek yağı, hazır çorba, bezelye konservesi, zeytin, makarna, salça, bulgur, reçel, buzlu çay, tavuk bulyon, tuz, irmik, gazlı içecek, gazoz ve toz tatlı yer alıyor.

Ziyafet kolisi de 27 adet üründen oluşuyor. Fiyatı 59,90 TL olarak belirlenen bu kolide pirinç, çay, Türk kahvesi, küp şeker, ayçiçek yağı, bezelye konservesi, salça, bulgur, haşlanmış nohut, mercimek, reçel, bal, tuz, zeytin, tavuk bulyon, buzlu çay, gazlı içecekler, gazoz, toz tatlı, şerbetli tatlı, irmik, 2'şer paket un, makarna ve hazır çorba yer alıyor.

Migros'da Kızılay'a bağış seçeneği de bulunuyor. Migros, Money Club özellikli kartlarla yapılan 250 adet ramazan kolisi alışverişine 100 Money hediye veriyor. Ayrıca Money Bonus kredi kartı ile yapılan 100 TL ve üzeri alışverişlerde ramazan kolilerini yüzde 25 indirimli alma imkanı sunuluyor.

"Rami'de isteğe göre 300 liraya kadar koli var"

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Mustafa Karlı, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Ramazan kolilerinin Rami'de de hazırlandığına işaret eden Karlı, burada belirli bir paket olmadığını, müşterilerin isteğine göre her türlü içeriği sahip gıda kolilerinin hazırlanabildiğini söyledi.

Bu gıda paketlerinde fiyatların ürün çeşitlerine ve miktarlarına göre değişiklik gösterdiğini bildiren Karlı, şöyle konuştu:

"Standart bir rakam Rami'de olmaz. 30-40 liradan başlayıp 250-300 liraya kadar koli var. Rami'de standart şundan dolayı olmuyor; senin fabrikan var, geliyorsun diyorsun ki ben şu kalemleri istiyorum, ona göre hazırlanıyor, o yüzden de rakamlar belli olmuyor. Mesela şu anda ben 225 liradan hazırlıyorum. Ama kimisi 1 kilo, kimisi 5 kilo pirinç koyuyor onun için de belli olmuyor."

Karlı, gıda fiyatlarında geçen yıla göre çok fark bulunmadığını ifade etti. Fiyatların kaliteye göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Karlı, şu bilgileri paylaştı:

"Pirinç bugün 2-5 lira arası, kuru fasulye 5-12 arası, mercimek 3,50-3,60 seviyesinde, nohut 6-12 lira arası oynuyor, bulgur 1,70-2 lira arası, Biryağ'da yerlere göre biraz fark var. KDV'si içinde 28 lira ama daha düşük yağlar da var. Artık onu neye göre yapıyorlar bilmiyorum, 20 hatta 18 liraya kadar yağ var. Gemlik zeytin 6-15 arası, hurma 7-40 lira arasında. Geçmiş senelerle hemen hemen aynı."

Rami'nin ramazan kolileri hususunda iddialı olduğuna dikkati çeken Karlı, "Hepsi hijyenik ve taze mallar. Son kullanma tarihi geçmiş mal koymazlar. Burada koliyi yerinde görerek, bakarak dolduruyorsun. Rami Türkiye'nin en eski ve en büyük çarşısı. Buradaki kalite ve uygunluk hiçbir yerde yok." diye konuştu.

Kaynak: AA