İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, güvenliği sağlamak amacıyla görevlendirilen polis özel hareket timini Atatürk Havalimanı'ndan helikopterle Huber Köşkü'ne götürmeyen 3 pilotun yargılandığı davada mütalaa açıklandı.

  • Polisleri Huber Köşkü'ne götürmeyen 3 pilot tutuklandı

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, cumhuriyet savcısı tarafından mahkemeye sunulan esas hakkındaki mütalaada, FETÖ'nün örgütlenmesi, gelişimi ve 15 Temmuz'a gelinen sürece ilişkin bilgilere yer verildi.

Mütalaada, İstanbul emniyetinde helikopter pilotu olarak görev yapan 3 sanığa darbe girişimi gecesi saat 22.30 sıralarında Huber Köşkü'nde olması muhtemel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı darbecilere karşı korumak ve tedbir almak üzere bir özel harekat timinin helikopterle köşke götürülmesi emrinin verildiği belirtildi.

Sanıkların, üst seviyede olağanüstü şartların devam ettiği darbe girişimi sürecinde il emniyet müdüründen yazılı emir istedikleri ifade edilen mütalaada, "bu olayın bir tarafı olmak istemediklerini, kimden emir alacaklarını bilmediklerini" beyan eden sanıkların verilen emri yerine getirmekten imtina ettikleri aktarıldı.

Sanıkların kasıtlı hareket ettikleri, darbe yanlısı şeklinde davranarak verilen emri uygulamadıkları vurgulanan mütalaada, şöyle devam edildi:

"Darbe gecesi yaşanan gelişmelerden darbeci güçlerin kendilerine en büyük engel olarak gördükleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bir şekilde etkisiz hale getirmeyi amaçladıkları anlaşılmıştır. Bu sebeple söz konusu özel harekat timinin Huber Köşkü'ne helikopterle götürülmesi emrinin doğrudan darbecileri engellemeye yönelik bir emir olduğu ve bu emrin yerine getirilmesini kabul etmeyen helikopter pilotlarının da darbecilerin cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak eylemine iştirak ettikleri değerlendirilmiştir."

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı tespit edilen sanıklardan Ender Küçüka'nın örgüt üyesi olduğuna değinilen mütalaada, diğer iki sanığın ise örgüt üyesi olduklarına dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı belirtildi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Mütalaada, sanık ender Küçüka'nın TCK'nın 309/1 maddesinde düzenlenen "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Esas hakkındaki mütalaada, sanıklar Tolga Gültekin ile Mehmet Barış Aktaş'a ise "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçuna yardım ettikleri gerekçesiyle 20'şer yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

Mahkeme heyeti, tarafların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlaması için duruşmayı erteledi.

Muhabir: Murat Paksoy-Hanife Sevinç-Muhammed Enes Can

Kaynak: AA