İZMİR

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada tutuklu yargılanan Çiğli 2. Ana Jet Üssü Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığında görevli eski Hava Pilot Kurmay Yarbay Erdinç Yalçınkaya savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedildi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden tutuklu sanık Yalçınkaya, darbe girişimi gecesi eski binbaşı Ersin Oruçoğlu'nun evinde misafirlikte olduğunu, 22.30 sıralarında Boğaziçi Köprüsü'ndeki olayları gördüklerini belirterek, eski albay Ramazan Elmas'ın Oruçoğlu'nu arayarak üsse çağırdığını anlattı.

Kendisinin de Elmas'ı arayarak üsse geçtiğini söyleyen Yalçınkaya, Elmas'ın kendisine "Palaz misafirhanesinin emniyetine bakın" dediğini kaydetti.

Misafirhanede amiral olduğunu söyleyen sivil giyimli 2 kişinin olduğunu belirten Yalçınkaya, amirallerin Elmas'la görüşmek istediğini, bu nedenle de Elmas'ı birkaç kez arayarak misafirhaneye çağırdığını ifade etti.

Televizyondaki darbe girişimi haberlerini sorduğunda Elmas'ın "Hain kalkışmayla bir ilgimiz yok. Güvenlik tedbirlerini arttırıyoruz" dediğini öne süren Yalçınkaya, Elmas'ın telefonda konuştuktan sonra "Polisler içeri girerse engel olun" emrini verdiğini söyledi.

Yalçınkaya, "Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu aradı, Elmas'ı istedi. 'Darbeye geçit yok. Skorsky'den inenleri tutukla' dedi. 'Elmas savcılığa gitti' dedim. 'O niye gitti ki' dedi. Kuleye emri ilettim. Kadıoğlu'nun emri olduğunu söyledim. Palaz misafirhanesindeki 2 amirali söyledim. Kadıoğlu, 'Kimin ne olduğu belli değil, git kimlik bilgilerini öğren' dedi." ifadesini kullandı.

Kadıoğlu'nun talimatı gereği 7 kişinin tutuklanmasına nezaret ettiğini, gece boyunca misafirhane dışında bir yere gitmediğini savunan Yalçınkaya, "Üssümüzde hareketlilik yoktu. Televizyonda '2 tuğamiral Çiğli'de saklanıyor' denince harekete geçtim. Ne olup bittiğinin farkında değildim. Tutuklandığım tarihten bu yana kabus yaşamaktayım. İhraç edildim. İddialar ve suçlamalar beni kahretmektedir. Kanunsuz emir almadığım için refleks göstermedim." diye konuştu.

Mahkeme Başkanının "2 amirali derdest ediyorlar, üste olaylar cereyan ediyor, üsse ilk gidenlerdensin. Hiçbir şeyden haberin olmamış gibi konuşuyorsun." ifadeleri üzerine Yalçınkaya, "Palaz misafirhanesi dışında bir yere gitmedim." dedi.

Muhabir: Meriç Ürer

Kaynak: AA