İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle 28'i tutuklu 62 asker hakkında açılan davada, bir kısım tutuksuz sanıkların savunmaları SEGBİS sistemiyle alındı.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun karşısında yapılan binadaki 2 No'lu salonda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, tutuksuz sanık Onur Daş, Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBİS sistemiyle savunmasını yaptı.

Daş, 15 Temmuz'da er olarak görev yaptığını ve olay günü evci izni için hazırlandığını ancak komutanlarının giriş ve çıkışların iptal edildiğini söylediğini aktardı.

General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Şakir Çınar'ın kışlada bir konuşma yaptığını belirten Daş, "Çınar, 'Bu dönem sizin döneminize denk gelmiştir. Patlamalar oluyor. Sıkıyönetim, denetim var. Bize düşen yer Sabiha Gökçen Havaalanı. Polis, jandarmayla teröristlere karşı koyacağız. Herhangi bir şey olursa vur emri veriyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun. Gazamız mübarek olsun' dedi. Yolda giderken şüphelendiğim bir durum olmadı.'' diye konuştu.

Sabiha Gökçen Havaalanı'na giderken insanların fotoğraflarını çektiklerini, "en büyük asker bizim asker" diye tezahüratta bulunduklarını anlatan sanık Daş, terörle mücadele edeceklerini düşündükleri için bu durumdan gururlandıklarını anlattı.

Daş, daha sonra bir komutanının kandırıldıklarını söylediğini dile getirerek, darbenin ne olduğunu bilmediğini, tatbikata bile o zamana kadar çıkmadığını söyledi.

"Polis kıyafeti görünümlüler silah tutarsa ateş edin"

SEGBİS ile İnebolu Sulh Ceza Hakimliğinden bağlanarak savunma yapan tutuksuz sanık Cemal Şentürk de er olarak görev yaptığını ve olay günü kendilerine tatbikat yapılacağının söylendiğini aktardı.

Sanık Şentürk, araçlara mermilerin yüklendiğini dile getirerek, ''O zaman 2 aylık askerdim. Yarbay Şakir Çınar, '81 ilde terör saldırı var, koruma altına alıyoruz. Eğer polis kıyafeti görünümlüler, size silah tutan olursa ateş edin' dedi. Benim anladığım polise sıkmamız için bunu söyledi. Sabaha karşı saat 03.00-04.00 gibi havaalanına Çevik Kuvvet ekipleri bizi almaya geldi.'' dedi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından SEGBİS ile bağlanan tutuksuz sanık Aslan Uyar da "eğitim var" denilerek dışarı çıkarıldıklarını belirterek, kendilerine tepki gösteren halkın "Darbe yapıyorsunuz" demeleri üzerine olayı öğrendiklerini söyledi.

Uyar, askeriyede emrin sorgulanmadığını ifade ederek, olay günü sabaha karşı teslim olduklarını ve üzerinde hala olayın stresinin devam ettiğini dile getirdi.

SEGBİS'le bağlanan tutuksuz sanık Bilal Memiş de olay günü garaj kapı nöbetçisi olduğunu ifade ederek, "Komutanımız bize, 'bir suikast düzenleneceğini, 2. bir emre kadar burada kalınacağını' söyledi. Mangalar oluşturulmaya başlandı. Biz ne olduğunu sorduğumuzda bize herhangi bir şey söylenmiyordu. Dışarı çıkıp havaalanı bölgesine yaklaştığımızda halk bizi durdurdu. Halkın bize darbe olduğunu söylemesinden sonra durumu anladık.'' dedi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına yarın devam edilmek üzere duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA