SİNAN TARTANOĞLU

ANKARA - Eğitim-Senin düzenlediği mitingde polisin coplu müdahalesi sonucu sağ gözü kör olan Ankara 2 Nolu Şube Başkanı öğretmen Dengiz Sönmez polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi.

Eğitim-Sen, 5 Haziran 2009 tarihinde toplusözleşme hakkı için Türkiyenin dört bir yanından gelen eğitimcilerle birlikte Danıştay binası önünden Milli Eğitim Bakanlığına protesto yürüyüşü düzenledi. Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekipleri yürüyüşe izin vermedi ve direnen eğitimcilere cop, tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı öğretmen Dengiz Sönmez, arbedede yere düşen arkadaşına yardım etmek isterken sağ gözüne cop darbesi aldı. Polisin kullandığı biber gazı da gözün daha fazla zedelenmesine neden oldu. Olaydan sonra ameliyata alınan Sönmezin sağ gözünü yüzde 80 oranında kaybettiği ortaya çıktı.

‘Müdahale yasal’

Milli Eğitim Bakanlığı, görme engelini kanıtlayan hastane raporları üzerine Sönmezi malulen emekli etti. Sönmez ve Eğitim-Sen yöneticileri Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerin kendilerine saldırdığı, bu saldırı esnasında yaralandıkları, ölçüsüz ve orantısız şiddet uyguladığıgerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Başsavcılığın 10 Şubat 2012 tarihinde aldığı kararda, Emniyet görevlilerinin yasadışı gösteri ve yürüyüş yapmak üzere kendilerine gösterilen güzergâh dışında yürüyüş yapmak isteyen topluluğa müdahale etmek zorunda kaldığıdile getirildi. Kararda, gözünü kaybeden Dengiz Sönmezin de aralarında bulunduğu öğretmen sendikacılara yapılan müdahalenin yasal sınırlar içerisinde kaldığı, ölçüsüz ve orantısız güç kullanılmadığı, güvenlik güçlerinin keyfi bir tutum ve davranış içine girmedikleri, yasaların kendilerine verdiği yetkileri kullandıkları kaydedildi.