İSTANBUL

Eski AB Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 'PKK, Türkiye'nin Suriye'de yapıcı rol oynamasının önündeki en asliye engel oldu. Hem Rusya bununla birlikte ABD'nin politikalarına dokunca verdi' dedi.

Uluslararası Medeniyet ve Siyaset Araştırmaları Merkezi çeşidinden planlı 'Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye' mevzulu seminer, Prof. Dr. Dedeoğlu'nun katılımıyla Siyaset Vakfında yapıldı.

Dedeoğlu, ABD'nin Irak müdahalesinin Ortadoğu'da tamamı dengeleri allak bullak ettiğini belirterek, Türkiye'nin, bu süreçte ortak seçme gerçekleştirmek ve yeni ortak sağ açıklık endüstrisi adına Suriye'yi kendine DOĞRU avlamak mecburiyetinde bulunduğunu anlattı.

Beril Dedeoğlu, Suriye'de Esed diyetinin ayakta kalması düşüncesince Rusya'nın ne gerekiyorsa yaptığına ayraç ederek, 'ABD'nin politikası, Rusları kazanarak Çin'i mısra getirmekti. Obama, ısrarla Rusya'yla anlaşma arayışına girdi. Burada oyunu bozan ise AB devletleri oldu. Ukrayna krizinde önce yaptırımları uygulayıcı Avrupa devletleri oldu. Bu süreçte Almanya ile Rusya dirlik karşıya geldi. Yaptırımlar Almanya'yı aksi etkiledi lakin Amerika tek dokunca görmedi' sanarak konuştu.

DAEŞ terör örgütünün ortaya çıkmasıyla Suriye krizinin ülkeler ortada savaşım sahasına döndüğünü vurgulayan Dedeoğlu, bu durumun karmaşanın ve krizin artmasına hastalık bulunduğunu aktardı.

Dedeoğlu, şunları kaydetti:

'PKK, Türkiye'nin Suriye'de yapıcı rol oynamasının önündeki en asliye engel oldu. Hem Rusya bununla birlikte ABD'nin politikalarına dokunca verdi. Türkiye'nin, hem müttefikleri bununla birlikte Rusya ile bulunan ilişkilerine dokunca verdi. Şu anne denli Suriye'de ki kaybetti, ki kazanmıştır sanarak beslemek lazım. Kabul buyurmak geçişsiz ki en iri ziyanı Avrupa ve Türkiye gördü. Süreçten Rusya ve Putin hesaplı çıktı. Amerika de bu süreçte kullanılmamış maliyetle ortak üs kazandı. Yarı hesaplı çıkan İran oldu. İsrail ise bu oyunda kaybeden oldu. Türkiye, bu gemiyi şimdi kararlı ortak rotaya yöneltme kapasitesine sahip. Bazen ağır dönüşler, şimdi iri çatışmaların ortaya çıkmasını engeller. Türkiye'nin Suriye'de muharebeye sokulması düşüncesince oynanan oyunların sayısını ego caba hatırlamıyorum lakin bu muharebeye girmeyerek Türkiye, zamanı ortak akıllıcasına yaptı.'

Muhabir: Gökhan Yılmaz



Kaynak: AA