ERZURUM - Yunus Okur

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'deki bankaların ve borsaların ilk iş gününde açıldığını hatırlattı.

Ülkede hayatın normale döndüğüne işaret eden Ağbal, şöyle konuştu:

"Ülkede hayat normale döndü. Hükümet olarak Meclise yeniden yapılandırma kanunu getirdik. Ekonomimizin bu tür beklenmedik hadiselere karşı dayanıklı bir boyutu, dinamizmi var. Bir süredir piyasalarda bir yavaşlama var. İlk iki çeyrekte ekonomi belli bir seviyede gittikten sonra üçüncü çeyrekte bir yavaşlama var. Hükümet olarak piyasaların canlanması için her tedbiri aldık."

"Türkiye bölgede bir istikrar merkezi"

Ekonomide kararlı adımlar atıldığını belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Türkiye bölgede bir istikrar merkezi, özellikle bu bölgede yatırım yapmak isteyen herkesin mutlaka bulunması gereken bir ülke konumunda. Onun için bu konjonktürel olaylardan ekonomimizin etkilenmemesi mümkün değil ama bu hiçbir şekilde ekonominin temellerini sarsacak bir boyuta varamaz. Hükümet olarak her türlü kararlı adımı zaten atıyoruz."

"Türkiye'de bir hukuk sistemi işliyor"

Bakan Ağbal, ifade vermeye gitmeyen HDP'lilere yönelik operasyonu Batı'daki bazı ülkelerin "endişe verici" olarak nitelendirmesine ilişkin de Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının belli bir tarih itibarıyla kaldırıldığını hatırlattı.

Bakan Ağbal, bazı yabancı ülkelerin HDP'lilere yönelik açıklamalarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün endişe duyan ülkelerdeki yetkililere sormak lazım, kendi ülkelerinde 'hukuku tanımıyorum' diyen bir siyasetçiyi ne ölçüde kabul edebilirler veya böyle bir tavır karşısında hukuk devleti kendisini hukuksuzluğa mı teslim edecek? Onun için burada endişe ifade etmekten ziyade oturup herkes bu insanların hukuka güvenmelerini, hukuka teslim olmalarını ve yargının gereğini yapmasını istemeleri lazım. Niye bu insanlara bir çağrıda bulunmadılar. Türkiye'de bir hukuk sistemi işliyor. Türkiye'deki bu hukuk sistemi Batı standartlarında bir hukuk sistemi, niye buna uymuyorlar. Dolayısıyla buradaki gösterilen tavırların çok doğru tavırlar olmadığını ve ön yargılı tavırlar olduğunu söylemek lazım."

Kaynak: AA