İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 'Peşin vergi sistemi uygulaması bir an önce kaldırılmalı. Artık hukuken değil, fiilen kazandığımızın vergisini ödeyelim' dedi.

AA muhabirine değerlendirmede bulunan İTO Başkanı Çağlar, 2016 yılında Türk iş adamlarının önemli sorunlarla karşılaşabileceğini belirterek, 'Hükümetimiz güçlü reformlar yapma hazırlığında. Kayıt dışılığın artmaması, istihdamın azalmaması, rekabet gücümüzün korunması için reel sektörün farklı kanallarla desteklenmesi çok önemli. Enflasyon dönemlerinden miras kalan peşin vergi uygulaması bir an önce kaldırılmalı. Artık hukuken değil, fiilen kazandığımızın vergisini ödeyelim' diye konuştu.

Çağlar, Türkiye'nin 2016 yılı için belirlediği yüzde 4,5'lik büyüme hedefine ulaşması için reel sektöre yönelik bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, öncelikle asgari ücretteki teşviki özel sektörde çalışan 12,5 milyon personelin tamamı için istediklerini söyledi.

KDV ödemeleri 1 ay sonra gerçekleştirilirken, KDV iadelerinin etkin şekilde yapılamadığını savunan Çağlar, '7-8 ay vadeli bir satışın KDV'sini dahi bir ay sonra ödüyoruz. KDV ödemelerinin sattığımız malın vadesine göre düzenlenmesini istiyoruz' ifadelerini kullandı.

'Petroldeki düşüş reel sektöre yansıtılmalı'

Çağlar, son bir yıl içerisinde enerji maliyetlerinde dünyada büyük bir düşüş görüldüğünü hatırlatarak, 'Son bir buçuk yılda Brent petrolün varil fiyatı 115 dolarlardan, 30 dolarlara geriledi. Bu düşüş, ticarethanesinden üreticisine kadar belirli oranlarda reel sektöre yansıtılmalı' çağrısında bulundu.

Finansmana erişim noktasında KOBİ'lerin işletme sermayesi sıkıntısı çektiğinin altını çizen Çağlar, 'Şahıs firmalarımıza da Hazine destekli kredi talebimize kulak verilmesi önemli. Şu anda esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlara, 120 bin TL'ye kadar yüzde 4-5 oranlarından kredi, 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi, yine genç girişimcilere 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi sağlanıyor. Bu imkanlardan sadece esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar değil, ticaret odalarına kayıtlı şahıs firmaları da yararlanabilmeli' görüşünü paylaştı.

Kaynak: AA